Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strenge eisen aan fusie Parnassia en Antes

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ggz-instellingen Parnassia Groep en Antes uit Rotterdam mogen samengaan maar wel onder strenge voorwaarden.
handschudden300stockxchng.jpg
Foto: stockxchng

Dat heeft de ACM hen laten weten. 

Overdracht klinieken

Parnassia en Antes mogen pas samengaan nadat er klinieken, behandelcentra en patiënten zijn overgedragen aan GGZ Delfland. Door het samengaan zou er volgens de ACM een bijna-monopolist ontstaan in de regio Rotterdam-Rijnmond op het gebied van specialistische geestelijke gezondheidszorg. Daarom moeten er eerst onderdelen worden af gestoten. Op die manier blijft er voor patiënten en zorgverzekeraars keuze bestaan tussen verschillende GGZ-instellingen.

Beddenreductie

Daarnaast moet Parnassia Groep/Antes de afspraken uit het Bestuurlijk akkoord geestelijke gezondheidszorg nakomen. Dat betekent dat zij de komende twee jaar nog moet krimpen met een fors aantal bedden.

GGZ Delfland

GGZ Delfland gaat één kliniek in Berkel-Rodenrijs, twee klinieken in Rotterdam en een behandelcentrum in Spijkenisse overnemen. Buiten deze klinieken om neemt GGZ Delfland nog patiënten over. Ook gaat GGZ Delfland patiënten behandelen die door de rechter zijn veroordeeld. Er komt een onafhankelijke deskundige die toeziet of deze overgang goed verloopt en op basis van vrijwilligheid plaatsvindt.

ACM

De ACM heeft in deze zaak uitgebreid onderzoek gedaan. Een deel van de GGZ voorziet ook in een publieke taak, bijvoorbeeld een gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Voor deze opnames constateert de ACM dat er geen sprake is van keuzemogelijkheden voor patiënten. Voor andere behandelingen wil de ACM er juist voor zorgen dat er voor patiënten en zorgverzekeraars keuze blijft bestaan.

Zorgverzekeraars

ACM heeft met veel partijen in Rotterdam en omstreken gesproken: huisartsen, zorgverzekeraars, de gemeente Rotterdam, het ministerie van Justitie en andere GGZ-instellingen hebben een oordeel gegeven over het samengaan van Parnassia Groep en Antes. Zorgverzekeraars staan grotendeels achter het samengaan en de voorwaarden die de ACM heeft gesteld. Zij krijgen in de onderhandelingen met Parnassia Groep/Antes over de prijs en kwaliteit van de zorg een belangrijk alternatief in de regio, namelijk een groter GGZ Delfland.

Geestelijke gezondheidszorg

Er zijn ongeveer 23.000 mensen in de regio Rotterdam-Rijnmond die gebruik maken van de geestelijke gezondheidszorg. Parnassia Groep en Antes behandelen patiënten met geestelijke problemen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die verward zijn en opgenomen moeten worden voor een behandeling door een psychiater. Maar ook om mensen die tijdelijk hulp zoeken en gesprekken hebben met bijvoorbeeld een psycholoog.

Parnassia

De fusie heeft volgens de fusiepartners een ‘grote zorginhoudelijke en maatschappelijke meerwaarde voor mensen met ernstig psychiatrische aandoeningen, verslaving en ouderen die kampen met psychiatrische problemen’. Met name bundeling van kennis, expertise en bedrijfsvoering kan zorgen voor de benodigde slagkracht in een tijd waarin het aankomt op verandervermogen en het vraaggericht organiseren van de zorg.

Antes

Yvonne van Stiphout, voorzitter raad van bestuur Antes: ‘Het uitgangspunt is steeds geweest dat het samengaan  de zorg voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen en ouderen in de regio Rijnmond sterk zal verbeteren. Door deze stap zijn we in staat ondanks de bezuinigingen hogere kwaliteit tegen lagere kosten te bieden. En dat is belangrijk om de doelgroep ook in de toekomst juiste en tijdige zorg te kunnen blijven leveren.

Antes en Parnassia Groep verwachten dat de juridische fusie zal plaatsvinden in september 2017, als de overeengekomen zorgactiviteiten aan GGZ Delfland zijn overgedragen.

 

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.