Strengere aanpak verzekeringsfraude

Zorgverzekeraars Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de politie en het Openbaar Ministerie presenteren het Convenant Aanpak Verzekeringsfraude. Dit convenant moet een einde maken aan praktijken zoals de grootschalige pgb-fraude die eind vorige maand aan het licht kwam.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Strengere aanpak verzekeringsfraude

Alle fraudemeldingen van verzekeraars worden voortaan centraal geregistreerd en geanalyseerd. Onder die afspraak hebben ZN, de politie, het Openbaar Ministerie en het Verbond van Verzekeraars hun handtekening gezet. Namens de politie is de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON 1) belast met de opsporing van verzekeringsfraude. Het gaat om alle soorten verzekeringsfraude, dus naast zorgverzekeringen ook schade- en levensverzekeringen.

Nieuwe aanpak

Door de nieuwe aanpak kunnen de juiste preventieve maatregelen genomen worden en kan fraude beter worden opgespoord. Ook vergroot het convenant de pakkans, wat mogelijke plegers van verzekeringsfraude zal ontmoedigen. Daarnaast gaan de partijen een integrale aanpak ontwikkelen die bestaat uit preventie, opsporing en civiel- en strafrechtelijke afhandeling. Preventie en detectie staan in de aanpak voorop. Daarbij handelen verzekeraars lichte fraudegevallen civielrechtelijk af en vindt in beginsel strafrechtelijke afhandeling plaats in zware fraudegevallen. Het proces van informatie-uitwisseling, aangiftes en strafrechtelijke afhandeling zal verder worden gestroomlijnd. Periodiek zullen de vier partijen ook extra aandacht besteden aan thema’s zoals fraude met autoschadeverzekeringen (zoals ruitschade) of reisverzekeringen.

Kosten

Verzekeringsfraude kost een gezin op jaarbasis gemiddeld 150 euro aan extra verzekeringspremies. Op jaarbasis leidt fraude met schadeverzekeringen tot een kostenpost van ongeveer 900 miljoen euro. Dit is ongeveer 15 procent op het totale schadebedrag van 6 miljard euro. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

VGZ voor negen ton opgelicht door tandartsassistent

Aanhoudingen grootscheepse pgb-fraude

‘Aanpassingen pgb onontkoombaar’

Menzis verscherpt controle op fraude met pgb’s

Beroep OM in fraudezaak Icare

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.