Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGN: ‘Tarieven sociaal domein bij een op de vier gemeenten te laag’

Redacteur Zorgvisie
In 43 procent van de gemeenten zijn de tarieven voor Wmo en de Jeugdwet niet kostendekkend. Dat zeggen zorgaanbieders in de meest recente Monitor Sociaal Domein. Daarnaast is de zorginkoop in het sociaal domein voor alle partijen erg arbeidsintensief.
fototaliafinance400.jpg
Foto: Fotolia

Volgens BMC, dat de monitor uitvoerde in opdracht van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) laat 100 procent van de kleine zorgaanbieders weten niet uit te komen met de tarieven die de gemeenten bieden. Voor het onderzoek werden 165 leden van de VGN gevraagd, waarvan uiteindelijk 65 meededen, variërend van kleine tot grote instellingen. Een meerderheid geeft aan niet of nauwelijks betrokken te worden bij de totstandkoming van tarieven, een kleine minderheid heeft plaatsgenomen aan ontwikkeltafels, adviestafels of is betrokken bij individuele gesprekken met beleidsambtenaren en de wethouder.

Omgang met lage tarieven
Van alle aanbieders die deelnamen aan het onderzoek geeft 62 procent aan zelf op zoek te gaan naar manieren om de kosten te beperken als ze geen kostendekkende tarieven krijgen. Daarbij wil 50 procent het zorgaanbod aanpassen om kosten te besparen en maakt 32 procent gebruik van middelen uit de Wlz om toch uit de kosten te komen. Tot slot zegt 30 procent van de aanbieders reserves in te zetten om met niet-kostendekkende tarieven om te gaan, terwijl 22 procent de dienstverlening in de gemeente met te lage tarieven stilzet.

Knelpunten sociaal domein
Naast problemen met de tarieven waren er bij de zorginkoop in het sociaal domein voor 2017 nog meer knelpunten, schrijft de VGN. Veel aanbieders van Wmo en jeugdhulp vinden het inkoopproces erg arbeidsintensief en zeggen dat het zorgde voor een grote administratieve belasting van hun organisatie. ‘De verschillende manieren van uitvragen en aanbesteden en het gebruik van verschillende applicaties door gemeenten en samenwerkingsverbanden zijn daarbij een complicerende factor’, staat in het rapport te lezen. ‘Met name voor aanbieders met weinig cliënten in een gemeente is dit zeer arbeidsintensief; een aantal aanbieders overweegt niet langer in te schrijven.’

Lees het hele rapport onder dit artikel.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.