Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te weinig goede studenten volgen zorgopleidingen

Het aantal deelnemers aan mbo zorgopleidingen daalde in de afgelopen vijf jaar fors en de nieuwe aanwas uit het hbo is niet voldoende om aan de toenemende vraag naar zorgmedewerkers in Noord-Brabant te voldoen. Dit blijkt uit het onderzoek “Onderwijs in Kaart” van Transvorm, het Brabantse samenwerkingsverband van werkgevers in de sector zorg en welzijn. Om de tekorten aan te pakken, heeft Transvorm een actieprogramma gepresenteerd.
zorgverlenersFotolia400.jpg

Dat de vraag naar personeel stijgt en de tekorten toenemen is inmiddels ruimschoots bekend. De instroom vanuit opleidingen is bovendien onvoldoende om aan de toenemende vraag naar zorgmedewerkers in Noord-Brabant te voldoen. Er zijn meerdere ontwikkelingen die leiden tot de groeiende vraag naar medewerkers. Bijvoorbeeld, meer hbo-verpleegkundigen zijn nodig als wijkverpleegkundigen voor de coördinatie van de vele soorten zorg die nodig zijn nu ouderen langer thuis blijven wonen. Ziekenhuizen zoeken vooral gespecialiseerde verpleegkundigen. Het aantal hbo-studenten verpleegkunde groeit, maar dat is onvoldoende om de verwachte vraag op te vangen.

Daling in leerlingen
Uit de gegevens van vacaturesite BrabantZorg.Net blijkt verder dat er veel vraag is naar verzorgenden op mbo-3 niveau, maar tegelijkertijd krompen de mbo-opleidingen in de afgelopen jaren met 18 procent. De jarenlange daling in aantallen BBL-leerlingen (die werk en opleiden combineren) zet verder door, terwijl dit nu juist een groep is die bij kan dragen aan het oplossen van tekorten.

Verzorgingshuizen
Overheidsbeleid en demografische ontwikkelingen verergeren het probleem. Zo zorgt vergrijzing voor grote groepen zorgmedewerkers die met pensioen gaan en leidt daling van geboortecijfers tot lagere instroom in opleidingen. Het extra geld dat beschikbaar komt voor verzorgingshuizen zorgt voor meer vraag naar zorgpersoneel. Alleen al in de verpleeghuiszorg zijn in 2021 40.000 extra werknemers nodig.

Stage
Naast de tekorten is er een kwalitatief probleem. Leerlingen hebben regelmatig niet de juiste competenties en houding die nodig is. Ook is er te weinig begeleiding voor stages en na afronding van een opleiding. Opleiden heeft niet altijd prioriteit, vanwege de korte termijn vraagstukken waar leidinggevenden en zelfsturende teams voor staan. Transvorm heeft om de huidige situatie te keren een actieprogramma opgezet. Doelstelling zijn onder meer om de instroom in opleidingen te verhogen, een optimaal opleidings- en leerklimaat te bieden met meer rendement, (her-) intreders te motiveren en medewerkers te betrekken bij de arbeidsmarktproblemen.

Beijk hier de factsheet over het onderzoek

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.