Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te weinig zorgcapaciteit bij borstkanker

Artsen van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, het UMC Utrecht en het Erasmus MC stellen dat borstkankerpatiënten in Nederland vaak niet de operatie krijgen die ze zouden willen en nodig hebben. Dit schrijft het NRC Handelsblad.

12.000 vrouwen per jaar

Er zodoende sprake zijn van een wachtlijst (anderhalf jaar) voor operaties waarbij met eigen weefsel een nieuwe borst wordt gemaakt. Hetzelfde geldt voor acute operaties waarbij zoveel mogelijk huid wordt gespaard.

Jaarlijks wordt in Nederland bij 12.000 vrouwen borstkanker geconstateerd, schrijft het NRC. 3000 van hen zijn jonger dan 50 jaar. Uiteindelijk sterft één op de twintig Nederlandse vrouwen aan borstkanker.

Geweigerd aan de poort

Een woordvoerder van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis vertelt in de krant dat er dagelijks vrouwen ‘bij de poort’ worden afgewezen. De wachttijd voor borstoperaties zonder reconstructie (deze vergen minder tijd) bedraagt op dit moment zes tot acht weken

‘Meer geld voor gespecialiseerde ziekenhuizen’

In het NRC stelt oncologisch chirurg Hester Oldenburg van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis dat de overheid gespecialiseerde ziekenhuizen meer geld zouden moeten krijgen. Deze worden volgens Oldenburg nu beperkt. (NRC Handelsblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.