Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tekort aan verpleegkundigen zorgt voor uitgestelde operaties’

Redacteur Zorgvisie
Een gebrek aan verpleegkundigen leidt tot uitstel van operaties en noodgedwongen verplaatsing van patiënten naar andere ziekenhuizen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). 'Voor iedereen is dit een vervelende situatie', aldus FMS voorzitter Marcel Daniëls.
operaties
Foto: Fotolia

Uit het onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten blijkt dat operaties minimaal een keer in de week worden uitgesteld door een tekort aan verpleegkundigen. Marcel Daniëls vertelt aan BNR Radio dat het uitstel zorgt voor een hele hoop ellende. ‘Als je als patiënt bent voorbereid op een operatie en deze vervolgens wordt uitgesteld, dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend’, aldus Daniëls. ‘Een ander punt was ook dat mensen die met spoed opgenomen worden door beddentekort, vaak overgeplaatst moeten worden naar een ander ziekenhuis. Dat is niet alleen vervelend voor de patiënt, maar ook voor het behandelend team. Men moet dan weer wennen aan nieuwe omgevingen en patiënten. Het is voor iedereen een vervelende situatie’.

Spoedoperaties

De spoedoperaties gaan volgens Daniëls uiteraard altijd door. ‘Maar dat betekent wel dat als er plaats vrij gemaakt moet worden op een operatiekamer voor een spoedoperatie, iemand anders langer moet wachten op zijn of haar behandeling.’

Om het personeelstekort in de zorg aan te pakken stelt het kabinet de komende jaren 347 miljoen euro ter beschikking. Of dit het probleem van personeelstekort in ziekenhuizen zal oplossen is volgens Daniëls nog maar de vraag. ‘Er spelen nog een aantal andere dingen mee. Denk maar aan de aantrekkelijkheid van het verpleegkundige vak – momenteel klagen veel verpleegkundigen over de werkdruk. Dit komt natuurlijk niet ten goede voor nieuwe instromers die voor deze richting willen kiezen’, aldus Daniëls.

Andere oplossingen

Om de ziekenhuissector aan te passen en problemen te vermijden pleit Daniël voor samenwerking in een netwerk van ziekenhuizen. ‘Grotere en kleinere ziekenhuizen moeten veel vaker met elkaar gaan samenwerken en uitwisseling plegen van artsen en verpleegkundigen. Zo kunnen zij een deel in regionale ziekenhuizen en een deel in grotere ziekenhuizen werken. Dit zorgt tevens voor afwisseling op de werkvloer. Ik ben ervan overtuigd dat dit een oplossing kan zijn voor ziekenhuizen waar een tekort is aan verpleegkundigen en artsen’, aldus Daniëls.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.