Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort hartverpleegkundigen, overbelasting dreigt

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Nederlandse Vereniging voor Hart en Vaat Verpleegkundigen vreest de gevolgen van het tekort aan cardiologieverpleegkundigen.
Hart.iStock.jpg

Om nadelige gevolgen voor de patiëntenzorg te voorkomen, pleit de NVHVV voor boven-formatief opleiden.

Werkdruk
Door de vergrijzing neemt het aantal hartpatiënten toe waardoor de werkdruk in de ziekenhuizen oploopt. Mede door de bezuinigingen, zo stelt de NVHVV, moeten meer patiënten met minder gespecialiseerd personeel worden verpleegd. Uit een peiling van de vereniging blijkt dat oudere verpleegkundigen het zwaar hebben door het hoge verloop en de geringe aanwas aan nieuwe collega’s die vast teamlid blijven. Alle regelingen die langer doorwerken mogelijk maken, zijn in de afgelopen jaren afgeschaft. En het continu opleiden en het zien vertrekken van een pas opgeleide cardiologieverpleegkundige motiveert niet, zo blijkt. Volgens de respondenten anticiperen de ziekenhuizen onvoldoende op veranderingen in de arbeidsmarkt en wordt niet ‘boven-formatief’ opgeleid.

Maatregelen
De NVHVV wil dat de pensioengerechtigde leeftijd voor cardiologieverpleegkundigen teruggaat naar 65 jaar. Om het beroep aantrekkelijker te maken, moeten alle geschrapte, leeftijdsgebonden compensatieregelingen voor oudere medewerkers weer worden ingevoerd en moet het salaris omhoog. De NVHVV is bereid om samen met stakeholders tot een richtlijn te komen over de personele inzet op de afdelingen Hartbewaking en Hartkatheterisatie. De richtlijn zou kunnen bijdragen aan een reële inschatting van de huidige en de te verwachten tekorten. De NVHVV ziet ‘boven-formatief’ opleiden als een eenvoudige en toekomstbestendige oplossing.

Enquête
De NVHVV heeft haar achterban en andere belanghebbenden benaderd via een online vragenlijst. Van de 1600 leden reageerden er 373. Onder de 373 respondenten waren 299 vrouwen. 40 procent van de zorgmedewerkers is tussen de 50 en 60 jaar oud, 27 procent is tussen de 40 en 50 jaar oud. Bijna alle respondenten hebben een vast dienstverband voor – over het algemeen – 24 tot 40 uur per week. De respondenten zijn werkzaam in alle provincies.

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.