Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Tekort personeel in de zorg is op te vangen

Redacteur KinderopvangTotaal
De vraag naar verzorgenden en verpleegkundigen zal nog steeds tot een tekort aan personeel op de arbeidsmarkt leiden. Een groot deel daarvan is het gevolg van de groeiende vraag naar personeel in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Opscholing van zorgpersoneel en omscholing van het overschot aan agogisch personeel bieden perspectief.
Tekort personeel in de zorg is op te vangen

Dat is te concluderen uit de rapportage: ‘Arbeidsmarktprognoses van personeel in zorg en welzijn 2011 tot 2015’. De rapportage gaat uit van twee scenario’s – hoog en laag tekort aan personeel. Voor beide geldt dat een tekort aan zorgpersoneel kan worden opgevangen door omscholing van het overschot aan mensen met een agogische opleiding. In de welzijnssector wordt flink bezuinigd en komen daarom werknemers vrij.

Ontwikkeling

De Arbeidsmarktrapportage wordt jaarlijks gemaakt met als doel de actoren op de arbeidsmarkt van informatie te voorzien. Het gaat om prognoses, waarvan de cijfers door allerlei factoren weer omhoog en omlaag gebracht kunnen worden. De cijfers zijn dus geen harde feiten, maar een hulpmiddel voor partijen te anticiperen op de verwachte ontwikkeling op de arbeidsmarkt. Er zijn dus ook twee scenario’s: hoge en lage groei van de vraag naar personeel in de zorg.

Arbeidsproductiviteit

Bezuiniging en groeiende arbeidsproductiviteit zijn de belangrijke uitgangspunten in het zogenoemde lage scenario. De vraag naar zorgpersoneel zal groeien met gemiddeld 1,3 procent. Dat leidt tot een tekort van 8.000 werknemers in 2015. Maar er is ook een hoog scenario, waarbij wordt uitgegaan van CPB-ramingen over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Dan loopt het tekort op naar meer dan 26.000 werknemers in 2015.

Scenario

Welk scenario het meest voor de hand ligt is volgens onderzoeker Marcel Spijkerman van …. Lastig in te schatten: “Het hangt af van hoe de vraag naar personeel zich ontwikkelt. In de huidige scenario’s zitten de 12.000 extra banen in de verpleging en verzorging inbegrepen. Dat leidt ook tot het grotere tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen. In het lage scenario is er om die reden vooral een tekort aan verzorgenden niveau drie. De tekorten kunnen hier worden bestreden door verzorgenden van een lager niveau op te scholen. In het scenario met grote personeelstekorten gaat het vooral om verzorgenden niveau 3 én verpleegkundigen niveau 4 en 5.” (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP)

Lees meer

Flexibilisering van de arbeidsmarkt is niet te stuiten

Krapte op de arbeidsmarkt nog geen probleem’

PGGM verkent investeringen in arbeidsmarkt

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hier wordt voorbij gegaan dat de mensen die een opleiding in de agrarische sector hebben gekozen voor die sector en niet voor de zorg. Hiermee doe je de zorg heel erg tekort maar Marcel Spijkerman komt waarschijnlijk niet uit de zorg, heeft geen idee van het product en denkt als je verstand van bijv koeien hebt je dat ook op mensen toe kan passen. Verarming van de zorg voor de generatie die heeft gezorgd voor de opbouw van ons land. Wanneer worden we weer sociaal!

  3. Veronderstel dat de vraag naar agogisch werkenden daalt en veronderstel dat de agogisch werkenden ook graag in de verzorging zouden werken, en veronderstel dat de laag opgeleiden wel hoger kunnen worden opgeleid en veronderstel dat ze dat zelf ook willen en veronderstel dat de arbeidsproductiviteit fors omhoog kan en veronderstel dat alle trends uit het (recente) verleden die deze veronderstellingen tegenspreken niet opgaan in de toekomst, dan, dan is het probleem opgelost. Marcel Spijkerman lijkt veel op die econoom die een blikje heeft en dat open wil maken en veronderstelt dat hij een blikopener heeft. Tja, tegen dergelijke oplossingen kunnen echte beleidsmakers niet tegenop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.