Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Tele-ic redt intensive care kleine ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Door gebruik te maken van tele-intensive care (tele-ic) kunnen intensivisten op afstand ic’s niveau 1 in kleine ziekenhuizen in de gaten houden. Door dit project van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam kan de intensive care van het MC Zuiderzee in Lelystad blijven bestaan. Het project is aangemeld voor de Spider Award 2011.
Tele-ic redt intensive care kleine ziekenhuizen

Op de kleinste afdelingen intensive care, niveau 1, is alleen tijdens kantooruren een intensivist aanwezig. Buiten kantoortijden kan in geval van nood wel een dienstdoende anesthesist of internist worden gebeld, maar deze is doorgaans niet fysiek aanwezig in het ziekenhuis en niet specifiek geschoold in intensive care-geneeskunde. Hierdoor worden de patiënten ’s nachts niet optimaal begeleid. Dat moet veranderen met tele-ic.
In de uren dat de intensivist in het Zuiderzee ziekenhuis niet aanwezig is, krijgt de intensivist op afstand de controle. Via een speciale data- en videoverbinding houdt deze arts vanaf een centrale plek alles in de gaten en begeleidt hij het ziekenhuispersoneel op afstand.

Kwaliteit

“De tele-intensivist houdt contact met het andere ziekenhuis via zes schermen en een live hd-videoverbinding”, legt Emmy Rood uit. Zij is adviseur unitoverschrijdende en regionale ICT-projecten aan het OLVG. “Verpleegkundigen kunnen zo makkelijk overleggen met de arts op afstand. Als er problemen ontstaan, kunnen zij onder leiding van de monitorende arts direct actie ondernemen. Voorafgaand aan tele-ic was er een drempel om een intensivist om hulp te vragen omdat deze uit bed gebeld moest worden.”
Rood legt verder uit dat de oplossing er ook voor zorgt dat patiënten minder snel overgeplaatst moeten worden. “Doordat buiten kantoortijden nu ook de juiste medische kennis beschikbaar is, zullen patiënten minder snel overgeplaatst worden. De patiënten die toch een hoger niveau ic nodig hebben, kunnen tijdiger verplaatst worden doordat er constante monitoring plaatsvindt.”

Kosten

De tele-ic is interessant voor kleine ziekenhuizen die worstelen met hun ic niveau 1. Rood: “Wanneer zij hun ic behouden, mogen zij verschillende operaties blijven uitvoeren. Bovendien is het goedkoper voor de zorg. Als een kleine ic sluit, verplaatsen de bedden zich naar een hoger niveau ic. Meer bedden op deze afdeling zorgt voor hogere kosten.”

Toekomst

Doelstelling van het project is om in de komende jaren meerdere ic’s van kleine ziekenhuizen aan te sluiten op de centrale controleplek. “Dat is belangrijk om het project zinvol en rendabel te maken. Nu nog werken we met één locatie die we op afstand controleren. We wilden goed weten hoe het loopt en kinderziektes uit het proces halen. Doelstelling is om dit jaar twee andere remote sites toe te voegen. Voor volgend jaar staan ook enkele kleine ic’s in de planning. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Aanmelden Spider Award

Inschrijven voor de Spider Award is nog mogelijk t/m 30 september. De prijs zal tijdens het ICTzorg-congres in november worden uitgereikt. Doel van de Spider Award is om vernieuwende ict-projecten voor het voetlicht te brengen en het delen van kennis over deze projecten te bevorderen. Inschrijven en meer informatie.

4 REACTIES

  1. Inderdaad een prachtig voorbeeld van hoe in deze tijd van bezuinigingen en steeds hogere eisen aan de gezondheidszorg telepresence kan helpen bij het verbeteren van die zorg. Overigens heeft het OLVG vorig jaar iets vergelijkbaars gerealiseerd met het Flevoziekenhuis in Almere, waarbij een operatie live via HD-videoconferencing gevolgd kan worden op een andere locatie. Zo kan bijvoorbeeld tijdens een operatie gemakkelijk een second opinion worden gevraagd aan een andere specialist die vanaf kantoor of vanuit huis de situatie kan beoordelen.

    Zie ook deze PDF http://experience-event.nl/presentaties/D10%20Videoconferencing%20bij%20pathologie%20van%20het%20OLVG%20-%20HNW%20-%20The%20Experience%20Event.pdf <http://experience-event.nl/presentaties/D10%20Videoconferencing%20bij%20pathologie%20van%20het%20OLVG%20-%20HNW%20-%20The%20Experience%20Event.pdf> of deze link http://www.emerce.nl/wire/medisch-specialisten-opereren-live-met-videoconferencing-van-tandberg <http://www.emerce.nl/wire/medisch-specialisten-opereren-live-met-videoconferencing-van-tandberg> .

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.