Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Telemonitoring nog geen success

Mark van Dorresteijn
Telemonitoring is in Nederland nog geen succes. Dat blijkt uit een enquête onder 86 hartfalenpoli’s door Arjen de Vries (UMCG) en collega’s.
Telemonitoring nog geen success
Foto: ANP - Koen Suyk

De respondenten geven aan dat zij nog geen verlichting van de werkdruk te ervaren. Ook zelfmanagement door patiënten en de kwaliteit van zorgen veranderden niet. Verwachtingen van artsen en verpleegkundigen die begonnen met telemonitoring bij hartfalen zijn in veel gevallen niet uitgekomen, zo concluderen de onderzoekers.

Profiel

Uit de studie komt naar voren dat er geen criteria zijn opgesteld over patiënten met hartfalen die baat hebben bij telemonitoring. Arjen de Vries en collega’s adviseren dat poli’s criteria moeten opstellen over welke patiënten daar in aanmerking voor komen.

Respondenten

Van de 86 poli’s die reageerden, deden 31 (36 procent) aan telemonitoring en gaven 12 (14 procent) aan hiermee te willen starten in het komende jaar. De klinieken die met telemonitoring werkten, volgden vaak een klein deel van de patiënten (10 – 50 patiënten).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.