Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

TelePsy biedt e-diagnostiek voor ggz

Annelies Vermeulen
TelePsy heeft in samenwerking met verscheidene huisartsen en ggz-professionals een e-diagnostiektool ontwikkeld waarmee het bedrijf gespecialiseerde ggz-ondersteuning kan bieden aan huisartsen.
TelePsy biedt e-diagnostiek voor ggz

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de oplossing erkend met een betaaltitel, waardoor zorgverzekeraars deze nieuwe vorm van triagediagnostiek voor de geestelijke gezondheidszorg aan patiënten kunnen vergoeden.

Diagnose en advies

TelePsy helpt huisartsen via online triagediagnostiek patiënten met psychische en psychosociale problemen door te verwijzen naar de juiste instanties. Hiermee wordt voorkomen dat patiënten onnodig, te zwaar of verkeerd verwezen worden. Het systeem maakt gebruik van semigestructureerde interviews, die vervolgens specifiekere tests kunnen genereren op bepaalde probleemgebieden. Op deze manier kan snel worden bepaald wat de oorzaak van de problemen is en hoe ernstig die problemen zijn. De resultaten worden door een ggz-professional beoordeeld en vervolgens telefonisch besproken met de patiënt. De huisarts krijgt de diagnose en een onderbouwd advies voor (eventuele) verwijzing naar de meest geschikte behandelaar, vaak binnen enkele dagen en zonder eigen bijdrage voor de patiënt.

Universiteit Maastricht

TelePsy wordt in een pilotfase al ingezet door meerdere huisartsen in Oostelijk Zuid-Limburg. Het is de bedoeling dat de pilot de komende periode verder wordt uitgebreid, zodat meer huisartsen kunnen deelnemen. Stichting Robuust, een samenwerkingsverband tussen CZ en UVIT, heeft een subsidie toegekend aan TelePsy om het product de komende jaren op effectiviteit en kostenbesparing te onderzoeken. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht. De betaaltitel is geldig voor een proefperiode van drie jaar. Als deze proef succesvol is, kan de betaaltitel na twee jaar worden omgezet in een definitieve vorm. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

‘Telepsychiatrie is geen wondermiddel’

E-healthraamwerk gelanceerd voor artsen

Vlaanderen en Microsoft starten innovatiecentrum e-health

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.