Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tergooiziekenhuizen in zwaar weer

Tergooiziekenhuizen moet stevig besparen om nieuwbouw in Hilversum en uitbreiding van het ziekenhuis in Blaricum niet in gevaar te brengen. Dat zegt vertrekkend directeur Claudia Zuiderwijk in het regionale dagblad De Gooi- en Eemlander.
Tergooiziekenhuizen in zwaar weer

Tergooiziekenhuizen had een tegenvallend eerste kwartaal, zegt Zuiderwijk in de krant: “Banken eisen dat we minimaal twee procent winst blijven maken.” Als concreet voorbeeld hoe Tergooi zuiniger kan werken, noemt Zuiderwijk de komst van specialistisch personeel uit India voor het bemensen van de operatiekamers. “Het gaat om goed opgeleide mensen, die hier een jaar of drie meelopen en dan terugkeren naar eigen land. Het Flevoziekenhuis heeft al dergelijke stagiaires uit India en ook het AMC werkt ermee.”

Vacaturebeheersing

Tergooi is nu vaak twee keer zoveel kwijt aan extern ingehuurde krachten als aan specialistisch personeel in eigen dienst. Zuiderwijk: “Daar willen we vanaf.” Afgelopen week heeft de ziekenhuisleiding het personeel in beide vestigingen toegesproken. “We moeten desnoods per maand bijsturen, doen wat nodig is om een goed resultaat te halen”, is de boodschap van Zuiderwijk. Ze benadrukt dat dat wat anders is dan een investeringsstop. “Noodzakelijke uitgaven voor goede kwaliteit van de zorg gaan door. Zo hebben we net de order geplaatst voor een elektronisch voorschrijfsysteem, waarbij menselijke fouten met medicatie minder voorkomen. Maar wat niet per se nodig is, daar gaat een streep door.” Ook het aantrekken van nieuwe mensen wordt streng gereguleerd. Vacaturebeheersing noemt de directie dat. “Dus geen vacaturestop.” Waar mogelijk gaat het ziekenhuis functies die nu nog op beide locaties bestaan versneld concentreren op één plek. Zuiderwijk: “Dubbel is duur. Maar voor het helemaal ontdubbelen van de ziekenhuizen blijft vijf, zes jaar staan.”

Stoppen Zuiderwijk

Zuiderwijk maakte vorige week bekend te stoppen als voorzitter van de raad van bestuur van Tergooiziekenhuizen. Na overleg met de raad van toezicht is besloten dat haar functie binnen enkele weken ad interim wordt opgevolgd. Zuiderwijk is zeven jaar bestuursvoorzitter geweest.(Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Claudia Zuiderwijk verlaat Tergooiziekenhuizen

Gerard Innemee wordt bestuurslid Tergooiziekenhuizen

Phillips krijgt digitaliseringsopdracht Tergooiziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

 1. Het is de hoogste tijd dat er eens vanuit de Directie en doktoren van de beide ziekenhuizen eens een eerlijk transparant onderzoek wordt ingesteld wie er nu voor of tegen is.
  Alles wordt van uit hoger hand besloten en er is veel meer aan de hand.
  Waarom speelt er geen enkele politieke partij op dit moment op het probleem in.
  Voor de verkiezingen had iedereen het over het belang van het ziekenhuis, nu lijkt het wel of de politiek er geen zin meer in heeft.

 2. Lees alle reacties
 3. Helemáál niet blij dat lokatie Hilversum verdwijnt..
  Juist DAAR is de zorg veel sneller, adequater, klantvriendelijker dan in Blaricum waar men denkt dat de
  patiënt er voor de árts is ipv. andersom..
  Opname Hilversum binnen 2 weken rond daar waar Blaricum mij minimaal 5 weken op lijst wilde plaatsen..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.