Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Terschelling wil geboortegrond in MCL

Mark van Dorresteijn
Burgemeester Jurrit Visser van Terschelling wil een stukje grondgebied in de verloskamers van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Op deze manier krijgen pasgeborenen van de eilanders toch Terschelling als geboorteplaats in hun paspoort. Dat bevestigt de gemeente Terschelling vandaag.
Terschelling wil geboortegrond in MCL

Vrouwen die bevallen, moeten tegenwoordig in noodgevallen binnen 45 minuten bij een ziekenhuis kunnen zijn. De reis vanaf het eiland, met de boot of met een helikopter, duurt langer dan drie kwartier. Hoogzwangere vrouwen moeten daarom uitwijken naar het MCL op het vasteland. Hun kinderen krijgen dan automatisch Leeuwarden als geboorteplaats, tenzij een deel van het Leeuwarder ziekenhuis de status van Terschellinger grondgebied krijgt.

Realisatie

Het MCL laat aan Zorgvisie weten dat zij nog geen officieel verzoek hebben binnengekregen. “Het is tot nog toe een idee van de burgemeester”, verklaart Frits Mostert, woordvoerder MCL. “We vinden het wel een interessant en sympathiek idee. De vraag is natuurlijk wel in hoeverre het te realiseren valt. Het geboortecijfer van Terschelling is 47 tegenover 1800 bevallingen in het ziekenhuis. Een aparte geboortekamer zit er daarom waarschijnlijk niet in. Kortom, we zijn graag bereid om in discussie te gaan, maar het moet wel werkbaar blijven.”

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Hof: ‘Zwangere op Terschelling beslist zelf’

‘Bevallingsverbod’ op Vlieland en Terschelling

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Het Maasziekenhuis Boxmeer verhuist dit jaar naar een locatie, net buiten de gemeentegrenzen. In het kader van de eeuwenoude traditie rondom de Metworstrennen, waarbij de deelnemers ongehuwd, en van geboorte binnen de gemeentegrenzen moeten zijn, zijn de verloskamers ook als Boxmeerse grond te beschouwen.
    Mooi dat eigenheid en historie op deze manier behouden blijven….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.