Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Te veel ruimte in ggz voor onjuiste declaraties’

In de ggz is te veel ruimte voor het indienen van onjuiste declaraties. Dat stelt minister Schippers in een Kamerbrief. Zij baseert zich op onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar de casus “Europsyche”.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Te veel ruimte in ggz voor onjuiste declaraties’
Foto: VWS

Oorzaak voor de onjuiste declaraties is dat er weinig voorwaarden verbonden zijn aan het verkrijgen van een toelating als instelling. Ook zijn de regels voor het hoofdbehandelaarschap niet scherp en de declaratieregels kennen veel vrijheidsgraden. De regels over de privacy blijken beperkend voor de controlemogelijkheden en de grenzen van het pakket zijn niet duidelijk genoeg afgebakend.

Administratie

De NZa ziet ook dat de polisvoorwaarden van verzekeraars aanvullende grenzen stellen, bijvoorbeeld op het gebied van het hoofdbehandelaarschap. Maar de controles door zorgverzekeraars worden beperkt door privacyregels en de manier waarop ggz-organisaties administratie voeren. ‘Met name dit laatste signaal baart mij zorgen’,

0
31

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.