Bij een locatie van zorgorganisatie Thebe in Goirle hebben dementerende bewoners lange tijd voedsel te eten gekregen dat over de houdbaarheidsdatum was. Een dochter van een bewoner trekt hierover in dagblad De Telegraaf aan de bel.
Verpleegtehuis Sint Elisabeth in Goirle geeft
De kop is helemaal niet misleidend! Als eieren uit 2009 in 2010 worden opgediend, kun je er echt wel van uitgaan dat die bedorven zijn. Probeer het zelf maar eens.
voedsel waarbij de houdbaarheidsdatum is verstreken hoeft niet bedorven te zijn, heel veel producten zijn na een jaar nog niet eens bedorven. Zo`n huis krijgt meteen een slechte naam maar misschien is er niets gebeurd. Als trouwens deze wet er niet was dan hielden veel mensen en ook in de zorg dus geld over want er wordt veel weggegooid dat zg over de datum is maar waar niks meis mee is. Ik heb het vermoeden dat deze regel ook om het geld gaat want als mensen dan snel weggooien en nieuw kopen dan zijn daar dus al weer de verdiensten voor de bedrijven. Dit gaat niet alleen om de gezondheid van de mens net zoals die zogenaamde keurmerken op de producten, deze worden ook betaald door de bedrijven die er reclame mee maken want producten waarop dit keurmerk niet staat zijn soms zelfs gezonder. Het is vaak een kwestie van geld.
De kop van het artikel is op zijn minst misleidend en mogelijk zelfs gelogen. En als het de producenten zijn geweest (zie twee reacties eerder) die n.a.v. hun tests de houdbaarheidsdatum hebben mogen bepalen, dan weet ik wel welk belang zij daarbij voorop hebben gesteld!
Bij dit soort klachten over eten moet men een klacht indienen bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Deze autoriteit staat bekend om zijn kordate ingrepen.
Zodra iemand als privepersoon besluit de THT datum niet als uitgangspunt te hanteren is dat zijn/haar keus. Zodra je verantwoordelijk bent voor de gezondheid van anderen moet je de THT datum hanteren als uitgangsdatum voor de houdbaarheid van het product. Producenten hebben middels tests vastgesteld tot welk moment na productie een product nog veilig en volgens geschikte kwaliteitseisen geconsumeerd mag/kan worden. Daarbij komt dat hier sprake is van een gevoelige groep consumenten waarbij dus geen onnodige risico’s genomen mogen worden. Dat het voedsel niet bedorven is zodra de THT is verstreken is correct, echter bederf is niet altijd direct waar te nemen. Proffesionele organisaties die verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van hun clienten hebben zich gewoon te houden aan de geldende hygienewetgeving.
Wat een onzin om eten weg te gooien als het over de houdbaarheidsdatum is. Die datum is niet het uitgangspunt maar of etenswaren nog goed zijn. Bv. pindakaas en jam zijn veel langer houdbaar dan de houdbaarheidsdatum. Die mevrouw die al dat eten heeft weggegooit heeft onnodig belastinggeld verkwist.
Ik vind de “kop” van dit artikel suggestief. Bedorven voedsel heeft niets te maken met de houdbaarheids datum ervan.