Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuishulp Zorgzaam failliet ‘door te lage tarieven’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Thuiszorginstelling Zorgzaam in Utrecht is naar eigen zeggen ‘kopje onder gegaan’ door de pilot van Zilveren Kruis. Tevens is er een gat op de begroting ontstaan doordat een andere zorgverzekeraar de overproductie niet zou willen vergoeden.
AVG-helpdesk
Fotolia

Door de lage tarieven van Zilveren Kruis aan niet-gecontracteerde wijkzorgaanbieders, kan Zorgzaam naar eigen zeggen de zorg niet meer kostendekkend verstrekken. Dat vertelt curator Marie-José Cools, die met het bestuur van Zorgzaam heeft gesproken.

Tarieven wijkverpleging

‘Het bestuur zegt dat ze door de lage tarieven voor wijkverpleging geen buffer meer kan opbouwen. Zorgzaam kreeg ook nog te maken met een overproductie die niet werd vergoed. De zorg was veel zwaarder dan verwacht.’ Stoppen met de zorg kon volgens de thuiszorgaanbieder niet zomaar, zeker niet bij patiënten die palliatieve zorg ontvingen. Cools heeft de zaak in onderzoek.

Schuldeisers

In de begroting zit volgens Cools een gat van enkele tonnen, die de organisatie niet meer kan overbruggen. De grootste schuldeisers zijn de Belastingdienst en zorgverzekeraar VGZ, voor wie de overproductie is uitgevoerd.

Reactie Zilveren Kruis

‘Voor de pilot Zorg in de Wijk in Utrecht heeft er een inkoopprocedure plaatsgevonden. Thuishulp Zorgzaam behoorde niet tot de geselecteerde aanbieders. Thuishulp Zorgzaam heeft ervoor gekozen om in Utrecht, voor 75 procent van het gemiddelde gecontracteerde tarief, zorg te blijven leveren. Ondanks de contacten met Thuishulp Zorgzaam komt het faillissement ook voor ons als een verrassing. Onze eerste prioriteit is nu dat de zorg voor cliënten van Thuishulp Zorgzaam, die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, doorgaat.’

Reactie VGZ

‘Ons is slechts een vordering bekend die vanuit VGZ verstuurd is. Die is over 2016. Zorgzaam heeft bij ons niet aangegeven dat dit zou leiden tot een faillissement. We hadden in 2016 en 2017 wel een contract, maar er is weinig contact geweest. Dat is vaker zo bij aanbieders in regio’s waar we niet zo groot zijn. Wij herkennen ons er dus niet in dat wij de (directe) reden zijn van het faillissement van Zorgzaam.’

Doorstart

De vooruitzichten voor een doorstart zijn goed, vertelt curator Cools: ‘Zorgzaam heeft de naam een betrouwbare partij te zijn. De medewerkers zijn heel loyaal, de kwaliteit van zorg is goed. We zoeken naar een overnemende partij. Hier moet een markt voor zijn.’

Zorg gaat door

Niemand hoeft zich zorgen te maken, zegt Cools. ‘We gaan gewoon door. De zorg gaat verder en er is genoeg om de komende maand van rond te komen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.