Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuishulpen Thebe in actie tegen ontslag

Mark van Dorresteijn
Medewerkers van de failliete huishoudelijke hulp onderdeel van Thebe voeren volgende week actie. Ze willen hun baan behouden met hetzelfde salaris.
Thuishulpen Thebe in actie tegen ontslag

De thuiszorgers besloten dinsdagavond tot actie op een bijeenkomst in Tilburg. Daar waren minder dan 100 mensen op af gekomen, terwijl ongeveer 1950 medewerkers hun baan verliezen. De opkomst was dus niet groot, erkent onderhandelaar Karim Skalli van Abvakabo FNV. ‘Als we iets willen bereiken, moeten we massa hebben. Mensen hebben niets te verliezen en kunnen alleen maar winnen.’ Ze verzamelen zich op 30 december op het hoofdkantoor in Breda. Daar eisen ze hulp van de curatoren. Ze willen hun baan behouden met hetzelfde salaris. ‘Alle cliënten leven nog en moeten gewoon verzorgd worden. Werknemers zijn ook schuldeisers, ze eisen werk’, aldus Skalli.

Faillissement

Thebe Huishoudelijke Zorg werd vorige week failliet verklaard. ‘Het organisatieonderdeel had een schuld van 7 miljoen euro, maar de enige schuldeiser is Thebe zelf, de moederholding. De moeder schopt haar dochter het huis uit’, zegt Skalli. Abvakabo FNV gaat het faillissement onderzoeken. ‘We hebben veel vraagtekens. Een maand geleden zei het UWV nog dat er geen bedrijfseconomische noodzaak was om mensen te ontslaan. Een maand geleden zei Thebe dat er nog genoeg geld was om de medewerkers in 2015 hun volledige salaris te betalen. In korte tijd is dat helemaal anders.’ Skalli zegt ook dat twee bestuurders van Thebe meer dan 200.000 euro per jaar verdienen. ‘Bovendien is een bestuurder vorig jaar weggegaan met een ontslagvergoeding van 3 ton. We willen inzicht in de cijfers. Hoe is dit ontstaan?’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.