Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg leidt werklozen op

Steeds meer thuiszorgorganisaties leiden werklozen op voor een baan in de zorg. Dit ondanks het veelbesproken overschot aan ‘te dure’huishoudhulpen binnen de sector.
Thuiszorg leidt werklozen op

Zorggroep Omring in Hoorn startte vorige week met een opleiding voor veertien bijstandsgerechtigden in de kop van Noord-Holland. Ze worden opgeleid tot verzorgenden niveau 2+. Daaraan heeft Omring veel behoefte, zegt woordvoerster Diana van der Salm. “Anders dan voor de huishoudelijke hulp voorzien wij een personeelstekort voor de verzorging en verpleging van mensen. Dat tekort willen we vóór zijn.”

Bij Thuiszorg Noord-Limburg zijn onlangs dertien voormalige werklozen aan de slag gegaan als thuishulp en is een nieuwe lichting met de opleiding begonnen. Volgens personeelsfunctionaris Debby van der Velden is er genoeg werk voor hen. “We zijn begonnen met dit project vóór de invoering van de Wmo. Het is nu wel een iets andere tijd. Toch vinden we dat we op deze manier goede thuishulpen kunnen aanboren.”

Scholing naar niveau 1 was ook het doel van het project De Witte Motor van de gemeenten Capelle aan den IJssel, Zoetermeer, Alphen aan den IJssel. Dit krijgt na twee jaar looptijd geen vervolg. Thuiszorg Groot Rijnland, Vierstroomzorgring en De Zellingen hebben 68 mensen aan het werk geholpen. Twintig van hen werken als huishoudhulp bij Vierstroomzorgring, dat momenteel deze personeelscategorie vervangt door alfahulpen. “Het ontslagbesluit is gevallen nadat deze mensen waren opgeleid. Zij gaan mee in de reorganisatie”, vertelt manager opleiding en ontwikkeling Christa Bos. Hen verder bijscholen naar thuiszorgmedewerker niveau 2 of 3 zit er niet in. “Mensen die zouden kunnen doorstromen, zitten niet in de bakken. Het gaat vaak om alleenstaande moeders, die werk moeten combineren met hun kinderen.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Terug naar zorgvisie.nl/hrm >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.