Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg mag volledig zorgpakket ‘onderaannemen’

Meer mensen kunnen volgend jaar een volledig zorgpakket aan huis krijgen. Staatssecretaris Bussemaker breidt de regeling hiervoor uit.
Thuiszorg mag volledig zorgpakket ‘onderaannemen’

Het ‘volledig pakket thuis’ (vpt) is bedoeld voor mensen die volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg verblijf in een instelling nodig hebben, maar die thuis willen blijven wonen. Alleen verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen klanten zo’n vpt bieden, thuiszorgorganisaties niet. Vanaf volgend jaar mogen ook zij een zorgpakket thuis leveren, mits een intramurale aanbieder de verantwoordelijkheid draagt. “Dat kan gebeuren in een gemengd concern, of de extramurale aanbieder kan werken als onderaanbieder”, zei de staatssecretaris donderdag in de Tweede Kamer. Ook vervalt de eis dat tegenover een geleverd vpt een leeg instellingsbed moet staan.

Prijzen zzp’s

De Kamer overlegde met Bussemaker over de zorgzwaartebekostiging in de AWBZ. De VVD, SP, GroenLinks en PVV vragen zich af of invoering per 2009 verantwoord is, aangezien er nog geen prijzen zijn voor de zorgzwaartepakketten (zzp’s), geen wettelijke verplichting is voor zorgplannen en veel instellingen blijkens een peiling nog niet voorbereid zijn op zzp’s. Bussemaker meldt dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de prijzen op z’n laatst 2 juli bekendmaakt en dat een wettelijke regeling voor het zorgplan na het zomerreces richting Kamer gaat.

Ggz krijgt meer tijd

De NZa komt in juni eveneens met de overgangsregelingen die moeten voorkomen dat de financiële herverdeling waarmee de zorgzwaartebekostiging gepaard gaat, al te abrupt verloopt. De staatssecretaris belooft dat er ook regelingen komen voor dagbestedingscentra en voor mensen met persoonsgebonden budgetten (pgb’s), zowel thuis als in kleinschalige woonvormen. De meeste overgangsregelingen zullen maximaal drie jaar lopen. De ggz krijgt meer tijd, vanwege de grote verschuivingen in die sector.

Geheim aantal uren

De oppositie is boos dat Bussemaker op zzp-indicaties niet wil vermelden hoeveel uren deze omvatten. “Zorgaanbieders weten dat wel, dus de cliënt heeft een informatieachterstand in de gesprekken over zijn zorgplan”, zegt VVD’er Anoucka van Miltenburg. De staatssecretaris beslist hierover in het najaar, maar meldt alvast: “Ik wil niet naar een zorgstelsel waar elke dag onderhandeld wordt over de minuten zorg die men gekregen heeft”.

Fokus-woningen

Kamerleden vrezen dat de Fokus-woningen voor zwaar lichamelijk gehandicapten in problemen komen door de zorgzwaartebekostiging. Bussemaker belooft hierover een aparte brief te sturen, naast een ‘stand-van-zaken-brief’ in september. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

‘CIZ moet niet meer indiceren in de thuiszorg ’

Nieuwe zzp’s verpleeghuizen zijn betrouwbaar

Zorgautoriteit stelt hogere prijzen zzp’s vast

Bussemaker: pgb’s niet stopzetten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.