Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Thuiszorg verliest signaleringsfunctie’

Redacteur Zorgvisie
Het tijdig signaleren van dementie, eenzaamheid of depressie bij ouderen verdwijnt, stelt de OuderenOmbudsman. Dat komt doordat thuiszorgmedewerkers minder tijd hebben om hierop te letten.
oudere - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

Door veranderingen in de thuiszorg moeten medewerkers het ‘sociale’ deel van hun werk vaak laten zitten. Dat stelt de OuderenOmbudsman, die om deze reden aan de bel trekt. Het gevolg is volgens de ombudsman dat dementie, eenzaamheid of depressie bij ouderen minder tijdig wordt vastgesteld. ‘Een tijdige signalering kan veel problemen oplossen’, schrijft het Nationaal Ouderenfonds over deze zaak. ‘De OuderenOmbudsman krijgt hierover steeds vaker berichten, en start nu een inventarisatie om de problemen rondom de signaleringsfunctie van de thuiszorg in kaart te kunnen brengen.’

Signaleringsfunctie kwijt
Corina van Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds, onderstreept het belang van op tijd signaleren in de ouderenzorg. ‘We weten dat het tijdig ontdekken van bijvoorbeeld eenzaamheid, mishandeling, verslaving, ondervoeding of depressie erg belangrijk is. In een vroeg stadium is een probleem immers beter te behandelen dan wanneer het zich in een vergevorderd stadium bevindt. Daarom is het belangrijk om de vinger een de pols te houden bij ouderen. We krijgen echter steeds vaker berichten waardoor we vermoeden dat de sociale kant van de thuiszorg erbij inschiet. Niet omdat zij niet willen, maar simpelweg vanwege tal van organisatorische of financiële redenen.’

Onderzoek signaleringsfunctie
De OuderenOmbudsman roept ouderen, verzorgenden, familieleden, artsen en mantelzorgers op om hun ervaring met dit onderwerp te delen. Daarnaast wordt er een onderzoek gestart naar de signaleringsfunctie, waarvoor onder meer thuiszorgmedewerkers een online vragenlijst kunnen invullen.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.