Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgbedrijf Internos failliet

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Weer een thuiszorgbedrijf failliet door 'marktwerking'. Zegt de curator.
internos.logo.gif

Internos
Thuiszorgbedrijf Internos, dat actief is in Dordrecht en omgeving, is failliet. De 350 medewerkers blijven in dienst en de zorg voor duizend cliënten gaat door, terwijl er naar een nieuwe eigenaar wordt gezocht. De curator van de katholieke stichting heeft dat woensdag laten weten. Volgens Internos is het faillissement te wijten aan ‘veranderende regels in combinatie met de marktwerking’.

TSN
TSN Thuiszorg verkeert sinds november 2015 in surseance van betaling. Oorzaak van het faillissement is volgens directeur Zion Jongstra het gevolg van de bezuinigingen. Het bedrijf legt 6 euro per uur toe op zorg.Er is een overnameplan van Buurtzorg Nederland. Dit bedrijf wil de 40.000 klanten en 12.000 medewerkers van TSN overnemen en onderbrengen in een aparte stichting. Vakbond FNV lobbyt bij gemeenten voor het doorgaan van dit Buurtzorgplan. 

Verian
Thuiszorgbedrijf Vérian Care & Clean BV liet eind januari dit jaar weten 537 medewerkers te moeten ontslaan. Vérian Care & Clean heeft hiertoe besloten omdat het de huishoudelijke hulp in tien gemeenten niet meer kostendekkend kan aanbieden. De gemeenten korten op de tarieven en nemen nauwelijks HH2, zwaardere huishoudelijke hulp, af. Het personeel is hier wel in de cao op ingeschaald en dus nu te duur. Daarom zegt Verian de contracten met de tien gemeenten per 1 juli 2016 op. 

FNV
Volgens vakbond FNV Zorg & Welzijn is het onnodig dat er banen verdwijnen bij thuiszorgorganisaties, omdat er vorig jaar 300 miljoen euro extra beschikbaar is gekomen voor de huishoudelijke verzorging. Er is daarnaast een noodfonds van 60 miljoen euro beschikbaar, waarmee banen van zorgorganisaties in moeilijkheden zouden kunnen worden gered. FNV zegt erop te gaan toezien dat gemeenten dit geld daadwerkelijk aan de huishoudelijke verzorging besteden.

 

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.