Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tienduizenden pgb-houders de dupe van 10-uursgrens

42.000 budgethouders verliezen per 1 januari 2014 hun persoonsgebonden budget (pgb). Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde inventarisatie van belangenorganisatie voor houders van een persoonsgebonden budget (pgb), Per Saldo. Veel van deze budgethouders zegt geen gepaste zorg te kunnen vinden bij intramurale instellingen.
Tienduizenden pgb-houders de dupe van 10-uursgrens

Van de 42.000 budgethouders die onder de zogenoemde 10-uurs maatregel vallen, kan 85 procent geen passende zorg vinden bij intramurale instellingen. 56 procent van alle invullers heeft zelfs al bij verschillende zorginstellingen geïnformeerd en nee op het rekest gekregen. Het gaat vaak om mensen met psychiatrische beperkingen zoals autistisch spectrum stoornissen, niet-aangeboren-hersenletsel en lichtelijk verstandelijk beperkingen. Zij hebben vaak moeite met veranderingen en hechten daarom aan een vaste begeleider. Bij zorginstellingen is het in de meeste gevallen lastig om altijd dezelfde begeleider te krijgen, terwijl ze dat met een pgb wel kunnen organiseren. Ook kunnen instellingen lastig omgaan met ad hoc begeleiding. 46 procent van de invullers is met vijf uur of minder begeleiding per week geholpen. Op de enquêtevraag “Hoe gaan de mensen straks verder als het pgb wegvalt?”, hebben dertig procent van de mensen “Ik weet niet – paniek” ingevuld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.