Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tienduizenden pgb-houders dupe van 10-uursgrens

42.000 budgethouders verliezen per 1 januari 2014 hun persoonsgebonden budget (pgb). Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde inventarisatie van belangenorganisatie voor houders van een persoonsgebonden budget, Per Saldo. Veel van deze budgethouders zeggen geen gepaste zorg te kunnen vinden bij intramurale instellingen.
Tienduizenden pgb-houders dupe van 10-uursgrens

Van de 42.000 budgethouders die onder de zogenoemde 10-uurs maatregel vallen, kan 85 procent geen passende zorg vinden bij intramurale instellingen. 56 procent van alle invullers heeft zelfs al bij verschillende zorginstellingen geïnformeerd en nee op het rekest gekregen. Het gaat vaak om mensen met psychiatrische beperkingen zoals autistisch spectrum stoornissen, niet-aangeboren-hersenletsel en lichtelijk verstandelijk beperkingen. Zij hebben vaak moeite met veranderingen en hechten daarom aan een vaste begeleider. Bij zorginstellingen is het in de meeste gevallen lastig om altijd dezelfde begeleider te krijgen, terwijl ze dat met een pgb wel kunnen organiseren. Ook kunnen instellingen lastig omgaan met ad hoc begeleiding. 46 procent van de invullers is met vijf uur of minder begeleiding per week geholpen. Op de enquêtevraag “Hoe gaan de mensen straks verder als het pgb wegvalt?”, hebben dertig procent van de mensen “Ik weet niet – paniek” ingevuld.

2 REACTIES

 1. Geachte lezers,Beste clienten,
  Het gaat om slimmer organiseren.Een citaat uit een interview met de minister.
  Ik heb de daad bij het woord gevoegd.
  Sinds november 2011 bestaat de stichting Eerstelijnsklinieken,ANBI-status,KvK 53973755.
  Deze stichting promoot en ondersteunt de oprichting van Eerstelijnsklinieken.
  Vriendelijke groet

 2. Lees alle reacties
 3. 42000 pgb houders, 23000 huishoudelijke hulpen, intramurale instellingen die gesloten worden, vele duizenden die minder verpleeguren gaan krijgen, het hakt er bij iedereen in, als ze nu nog het declaratiegedrag van de ziekenhuizen onder controle krijgen zal de zorg wellicht betaalbaar worden, dit zou je tenminste gaan denken…………

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.