Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tijdelijke regeling declaratie jeugdzorg van start

De tijdelijke regeling voor persoonsgegevens op facturen voor de jeugdzorg is gepubliceerd in de Staatscourant en daarmee officieel ingegaan.
Tijdelijke regeling declaratie jeugdzorg van start
Foto: ANP - Roos Koole

Het gaat om een tijdelijke regeling die ervoor zorgt dat noodzakelijke gegevens van jeugdhulp aan gemeenten gegeven kunnen worden, zodat zij de zorg kunnen uitbetalen. Het gaat hier om gegevens als het burgerservicenummer of de aanduiding van de soort hulp die het kind heeft gekregen.

Privacy

Jeugdhulporganisaties kregen in sommige gemeenten de zorg niet gedeclareerd zonder aan te geven op de factuur welke zorg zij aan een kind hadden gegeven. Daarmee kwamen zij in de problemen met hun beroepsgeheim en raakte de privacy van de cliënt in het geding.

CBP

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft al eerder heeft aangegeven dat het doorgeven van gevoelige informatie voor de bekostiging van de jeugdhulp niet goed was geregeld in de Jeugdwet. Ze is het eens met de tijdelijke regeling die nu ingaat, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo moet de informatie die hulpverleners aan de gemeente geven zo minimaal mogelijk zijn, en mag de diagnose niet worden vermeld, aldus het CBP.

Zvw

De tijdelijke regeling voor persoonsgegevens op facturen Jeugdwet werkt terug tot en met 1 januari 2015 en geldt totdat de Jeugdwet officieel is aangepast door de zogenaamde Veegwet VWS 2015. De Veegwet regelt een aantal praktische wijzigingen in de Wmo 2015, de Jeugdwet, de Wet langdurige zorg en de Zorgverzekeringswet.

 

Volgens de tijdelijke regeling moet de jeugdhulpaanbieder onder meer het volgende doen

  1. Het Burgerservicenummer van de jongere of de naam, adres en geboortedatum moet vermeld worden.
  2. De (verwachte) start- en einddatum van de zorg moet vermeld worden;
  3. Voor generalistische jeugd-ggz worden geen diagnosegegevens op de declaratie vermeld’
  4. Voor gespecialiseerde jeugd-ggz uit de groepen ‘crisis’, ‘diagnosegegevens op de declaratie vermeld;
  5. Voor gespecialiseerde jeugd-ggz uit de andere groepen moet de diagnosehoofdgroep uit de DSM-IV vermeld worden.

Geestelijke gezondheidszorg

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.