Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tip 23: Vraag geen meerprijs voor avondspreekuur

Tien jaar geleden trad de nieuwe Winkeltijdenwet in werking. Aanzienlijk ruimere openingstijden moesten tegemoet komen aan ‘veranderende leef- en werkpatronen van de consument’. Tegenwoordig vinden we het normaal om ’s avonds en in het weekend inkopen te kunnen doen. De supermarkten gaan hun openingstijden zelfs nog verder verlengen.

Avondspreekuur

Nu zijn ook de huisartsen zover. De meerderheid is bereid is om avondspreekuren in te voeren, zo blijkt uit recent onderzoek. Een opmerkelijke omslag. In 1999 gaf 79 procent van de huisartsen nog aan een avondspreekuur ‘zo lang mogelijk tegen te houden’. Misschien heeft het te maken met de groeiende tevredenheid van de huisartsen over het zorgstelsel. In tegenstelling tot wat men vreesde zijn huisartsen dit jaar meer gaan verdienen. En ze hebben naar eigen zeggen nog geen last van medisch-inhoudelijke bemoeienis van verzekeraars. Ze zijn ook meer behandelingen gaan doen die voorheen alleen in het ziekenhuis werden gedaan, zoals kleine chirurgische ingrepen.

Apart tarief

Tweederde van de patiënten wil gebruik maken van avondspreekuren, dus er is sprake van een duidelijke behoefte. Toch zit er een addertje onder het gras. Volgens een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) moeten er aparte tarieven voor avondspreekuren komen. En dat zal de patiënt niet begrijpen. Als je ’s avonds boodschappen doet is dat toch ook niet duurder dan overdag? Consumenten belonen ruimere openingstijden niet met het betalen van hogere prijzen, maar met hun koopgedrag. Wie ’s avonds open is trekt klanten weg bij de winkel die om zes uur dicht gaat. Zo zal het ook bij de huisarts gaan. Wie ’s avonds niet open is verliest op den duur klanten. Maar wie er een meerprijs voor vraagt ook.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.