Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TNO ontwikkelt zoekmachine om snel kennis over covid-19 te vinden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Kennisinstituut TNO ontwikkelde een dataminingtool op basis van artificial intelligence die snel de meest recente wetenschappelijke informatie over het coronavirus en covid-19 kan vinden en reviewen. De zogenoemde COVID-RAPID-MINER tool kan hierdoor nieuwe strategieën in kaart brengen die helpen om de covid-19-pandemie te bestrijden.
Ai Wereld 660 440

TNO heeft de COVID-RAPID-MINER ingezonden tijdens de hackaton #EUvsVirus, die werd georganiseerd door de Innovatieraad van de Europese Commissie in het weekend van 24 tot 27 april.

TNO

COVID-RAPID-MINER is ontwikkeld in samenwerking met collega’s uit België en het Verenigd Koninkrijk. Senior Scientist Immune Health and Toxicology bij TNO, Jolanda van Bilsen: ‘Ons idee draait om een dilemma dat veel wetenschappers hebben. Aan de ene kant wil je op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, zeker nu er met de covid-19-pandemie zo’n druk is om snel oplossingen te onderzoeken. Aan de andere kant wil je je verzekeren van de laatste stand van zaken in gereviewde en uiteindelijk gepubliceerde wetenschappelijke artikelen. Zo’n proces kost maanden, aangezien de informatie zeer gefragmenteerd en in grote hoeveelheden op ons af komt’.

Een recente tweet van viroloog Marjolein Koopmans onderstreept voor TNO het belang van een dergelijke tool. Koopmans riep de data mining community op met een artificial intelligence tool te komen om snel relevante wetenschappelijke publicaties te vinden tijdens een epidemie.

Sentiment analyse

De COVID-RAPID-MINER geeft door middel van sentiment analyse (analyse van positief of negatief woordgebruik) op wetenschappelijke blogs, opinions en editorials een overzicht van allerlei veelbelovende medicijnen en behandelingen. Vervolgens kan worden getoetst welke, reeds gepubliceerde, wetenschappelijke artikelen daar ondersteuning voor geven. Op deze manier kan de nieuwe AI-tool bij uitstek ongefundeerde beweringen onderscheiden van betrouwbare informatie.

Artificial Intelligence

Jammer genoeg voor TNO viel de COVID-RAPID-MINER tijdens de Europese hackaton niet in de prijzen. Maar dat is helemaal niet erg, zegt Van Bilsen: ‘Wij zijn uitgegaan van onze tools en kennis die we al in huis hadden en daarmee hadden we al de ideeën en de bouwstenen om tot een doordacht te plan te komen specifiek gericht op covid-19. We zijn de hackaton uitgekomen met een proof-of-principle implementatie van artifical intelligence algoritmes en uitgewerkte interface designs’. De initiatiefnemers hopen nu zelf geïnteresseerde samenwerkingspartners te vinden die willen helpen het instrument verder uit te bouwen. Een uitgebreide uitleg over de TNO-hack staat in dit filmpje.

#EUvsVirus

Aan de driedaagse Europese hackaton deden bijna 21.000 mensen mee uit meer dan 50 landen. Doel was om vernieuwers, onderzoekers en investeerders tot nieuwe oplossingen en toepassingen te laten komen in de strijd tegen de uitbraak van het coronavirus. De Innovatieraad had 37 uitdagingen geformuleerd en er werd in zes categorieën gewerkt aan nieuwe toepassingen: health & life, business continuity, social & political cohesion, remote working & education, ditgital finance en other. De Innovatieraad beloonde 117 van de 2160 oplossingen met de uitnodiging om mee te doen aan de vervolg ‘Matchaton’ van 22 tot 25 mei waar de winnaars worden gekoppeld aan bedrijven, beleidsmakers, ziekenhuizen en andere investeerders. Er is een totaal aan prijzengeld beschikbaar van 100.000 euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.