Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toch kansen voor ongecontracteerde wijkzorg in Utrecht?

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In de voorlopige gunning kunnen vier grote wijkzorgaanbieders een contract van marktleider Zilveren Kruis tegemoet zien. Zorgaanbieders zonder contract kunnen alleen nog hopen op een vorm van samenwerking. Zij maakten tot nu toe weinig kans, maar daar lijkt nu toch verandering in te komen.
Zilveren Kruis wijkzorg Utrecht, ongecontracteerde aanbieders
Foto: VVV Utrecht

Twee van de vier voorkeursaanbieders van wijkverpleging in Utrecht staan niet per definitie afwijzend tegen het inzetten van onderaannemers. Dat hebben zij Zorgvisie laten weten.

Wijkverpleging

Zilveren Kruis heeft geleerd van de pilot Zorg in de Wijk in Utrecht en is samen met de voorkeursaanbieders en andere stakeholders, waar onder een paar niet gecontracteerde aanbieders, tot een nieuwe opzet gekomen van Zorg in de Wijk. In Amsterdam, Almere, Hoogeveen en Hollandscheveld is het project al ingegaan onder de nieuwe voorwaarden. Utrecht volgt in 2019, evenals Zwolle, Ommen en Hardenberg. Het aantal contracten is dus niet uitgebreid, het aantal keuzemogelijkheden voor de klant wel, zo stelde Zilveren Kruis op 6 september.

Marktaandeel

Een van de nieuwe eisen is dat de voorkeursaanbieders in totaal een marktaandeel moeten hebben van minimaal 65 procent, daarna stopt de contractering. In Utrecht viel de keuze op vier grote aanbieders: Careyn, AxionContinu, De Rijnhoven en Buurtzorg, die samen minstens 65 procent halen in de stad. Zilveren Kruis had nog kunnen bij contracteren op wijkniveau, maar heeft dat niet nodig geacht. De voorkeursaanbieders moeten heel Utrecht kunnen bedienen.

AxionContinu

Eliane Thewessen, bestuurder AxionContinu is blij met het resultaat. ‘Het aller, allerbelangrijkst is voor ons verandering in bekostiging. Wij zijn niet meer verantwoordelijk voor de kosten die zijn gegenereerd door andere partijen. Wij zijn alleen verantwoordelijk voor onze eigen productie.’ Tijdens de pilot bleek dat ongecontracteerde wijkzorgaanbieders de wijkbudgetten van de voorkeursaanbieders ‘leeg aten’ door grote hoeveelheden zorg te declareren. Thewessen: ‘De eerste twee jaar hebben we er allemaal op verloren, ook Zilveren Kruis. In het laatste jaar, 2018, hebben we een goede afspraak kunnen maken.’ Thewessen ziet de samenwerking met vertrouwen tegemoet: ‘We hebben de afgelopen drie jaar heel wat te verstouwen gekregen. Met elkaar hebben we daar uiteindelijk een goede vorm aan weten te geven. Daardoor hebben we elkaar goed leren kennen, dat is heel prettig.’

Ongecontracteerde zorgaanbieders

Kleinere, ongecontracteerde wijkzorgaanbieders hebben laten weten best te willen samenwerken met de voorkeursaanbieders, maar die zouden tot nu toe de boot af houden. Daar zou best eens verandering in kunnen komen. Thewessen is voorzichtig: ‘Wij hebben nog geen expliciet standpunt over onderaannemers. Belangrijk knelpunt daarbij is dat wij als hoofdaannemer verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van zorg die de onderaannemer levert. Ik denk dat het wel een issue zal worden. We missen nog een stuk van de markt en de klanten moeten toch geholpen worden. Er zijn partijen die het heel goed doen, dus ik verwacht wel dat het toe gaat naar onderaannemerschap.’

De Rijnhoven

Wim Rongen, directeur zorg van De Rijnhoven is geen onbekende. Doordat De Rijnhoven in de eerste fase van de pilot gezamenlijk offreerde met Careyn, heeft hij bij de overleggen aan tafel gezeten. Nu is zijn De Rijnhoven een van de voorkeursaanbieders. Hij vermoedt dat de voorkeursaanbieders de klus niet alleen zullen kunnen klaren: ‘Ik denk dat we met onderaannemers zullen moeten gaan werken. Ik heb hoog in het vaandel staan dat cliënten de juiste zorg krijgen en vind samenwerking heel belangrijk, zowel met gecontracteerde -, als met ongecontracteerde aanbieders.’

Cliënttarief

In tegenstelling tot de pilot zijn de aanbieders nu gecontracteerd voor de hele stad en is er niet meer één voorkeursaanbieder per wijk. Daardoor heeft een klant volgens Zilveren Kruis veel meer keuzemogelijkheden. In het geval van Utrecht kan een verzekerde bij Zilveren Kruis kiezen uit vier aanbieders in plaats van een. Als er onderaannemers bij komen dan kan deze keuze dus worden uitgebreid. Een woordvoerder van Zilveren Kruis vertelt: ‘Een aanbieder offreert geen uurtarief maar een cliënttarief per maand. Hierbij hebben ze een bandbreedte meegekregen, gebaseerd op de minst en meest doelmatige zorgaanbieder in Utrecht, juist om geen race naar de bodem te maken.’

Aanbestedingsprocedure

Eerst wordt een ‘kwaliteitswaarde’ bepaald op basis van punten voor kwaliteitsvragen, perceelspecifieke vragen, kwaliteitsuitvragen en plannen.  Vervolgens bepaalt Zilveren Kruis de ‘tariefwaarde’ op basis van doelmatigheid en de geoffreerde tarieven en tenslotte wordt de ‘marktaandeelwaarde’ van de zorgaanbieder bepaald op basis van het ingediende plan voor groei. Voor de kwaliteitswaarde kon een zorgaanbieder 700 punten krijgen, de tariefwaarde telde mee voor 150 punten en het marktaandeel ook voor 150 punten. Huisartsen en ziekenhuizen konden als belangrijke stakeholders ook punten geven. In totaal was het mogelijk om 1000 punten te scoren. De leidraad met uitgebreide inkoopeisen staat op de site van Zilveren Kruis.

Strengere zorginkoopeisen

Zorgaanbieders zonder contract krijgen het moeilijker. Dit jaar heeft Zilveren Kruis de machtiging verplicht gesteld en de akte van cessie geschrapt. Deze strengere eisen komen er op neer dat cliënten eerst zelf de rekening moeten betalen aan de zorgaanbieder. Vervolgens kunnen zij hun rekening indienen bij Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar vergoedt de rekening aan de cliënt, maar slechts voor 75 procent. Stichting ZorgRecht spande hier een rechtszaak tegen aan. Op last van de voorzieningenrechter moest Zilveren Kruis vervolgens zijn nieuwe beleid stop zetten. In hoger beroep kreeg de zorgverzekeraar alsnog gelijk en sinds 1 september is de machtiging weer verplicht, evenals het cessieverbod.

 

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.