Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toenemende omzet zorgpraktijken gaat hand in hand met stijgende zorgkosten

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De omzet van Nederlandse zorgpraktijken is tussen 2005 en 2015 met 50 procent toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De meeste omzet is door huisartsen, medisch specialisten, tandartsen en fysiotherapeuten behaald. Reden voor de stijgende omzet zijn de groeiende zorgkosten, die in dezelfde periode met 41 procent toenam, aldus Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.
Cbs Zorgpraktijken

De toenemende omzet is deels te danken aan de vergrijzing en de bevolkingsgroei. ‘Mensen worden ouder en hebben langer zorg nodig’, aldus Van Mulligen. Maar ondanks de groeiende omzet, ziet het CBS een algemeen dalende trend in het rendement van zorgpraktijken. Reden hiervoor zijn de stijgende zorgkosten, die in dezelfde periode met 41 procent toenam tot 94,4 miljard euro.

Mensenwerk
Van Mulligen wijst als hoofdreden naar de personeelskosten van zorgmedewerkers, die in tien jaar tijd met negentig procent is gestegen. ‘De zorg is een arbeidsintensieve sector. Er is meer werkgelegenheid en de lonen nemen toe’, aldus Van Mulligen. Bovendien stijgt de productiviteit in de zorg niet zo snel als in andere sectoren. ‘De gezondheidszorg is niet eenvoudig te automatiseren. Het blijft mensenwerk dat je niet met robots vervangt zoals fabrieken wel doen.’

Technologische progressie
De afgelopen jaren is er veel technologische vooruitgang geboekt, waardoor patiënten betere zorg ontvangen. ‘Dat zijn positieve ontwikkelingen, maar apparatuur heeft ook een prijskaartje’, vertelt Van Mulligen. Ook de komende jaren zullen de zorgkosten blijven stijgen, schat de hoofdeconoom van het CBS. ‘Daar zal iedereen aan moeten meebetalen, maar tegelijkertijd krijgen mensen wel betere zorg en ligt de levensverwachting hoger.’ Volgens Van Mulligen is de toenemende omzet en zorgkosten een fenomeen dat zowel voor- als nadelen heeft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.