Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezicht GGZ WNB na moord

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) intensiveert het toezicht op de GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB) nadat vorig jaar een patiënt werd gedood door een andere patiënt. De inspectie is niet overtuigd door het verbeterplan van de GGZ WNB en eist meer maatregelen, onder andere de verbeterde inzet van psychiatrische deskundigheid. Dat staat in een vertrouwelijke inspectierapport in handen van de ANP.
Toezicht GGZ WNB na moord

Een 27-jarige patiënt werd in oktober op het landgoed van de psychiatrische kliniek Vrederust in Halsteren gedood door een andere patiënt. Het slachtoffer had zelf ontslag genomen maar werd tot twee keer geweigerd toen hij kort voor zijn dood weer wilde worden opgenomen. De verdachte was met toestemming buiten de kliniek.

Risicobeoordeling

De inspectie constateert dat bij beide cliënten geen of onvoldoende risicobeoordeling heeft plaatsgevonden. Waarom de dader toestemming kreeg om de kliniek te verlaten is onvoldoende duidelijk en de verantwoording hierover was minimaal. De beslissing om het slachtoffer midden in de nacht te weigeren noemt de inspectie vanwege zijn voorgeschiedenis en het tijdstip ‘betwistbaar’.

Agressie

De dader werd deze maand veroordeeld tot vier jaar cel met tbs. Een deskundige rapporteerde dat behandeling van de agressie van de man niet heeft gewerkt en dat hij een gevaar is voor anderen.

Fouten

De nabestaanden hebben de GGZ eerder aansprakelijk gesteld. Ze vinden dat er fouten zijn gemaakt. Hun advocaat Tom Eskes vertelde zaterdag dat zijn beeld is versterkt dat de instelling onvoldoende deskundig is. ‘Het is verontrustend om te lezen dat er onvoldoende risicobeoordeling heeft plaatsgevonden en dat het vanwege formaliteiten is misgegaan. Deze psychiatrische patiënt was een tikkende tijdbom. Het was wachten tot hij iemand zou vermoorden.’

Moeilijke periode

Een woordvoerder van GGZ WNB benadrukt dat de inspectie geen verband legt tussen de moord en de zorg in de kliniek. ‘Maar de kritiek is terecht. We hebben een moeilijke periode achter de rug. Er is enorme druk op de financiën. We hebben het uiterste gedaan en zitten in een verbeterslag’, reageerde hij zaterdag. (ANP)

Governance

In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.