Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Toezicht op integrale bekostiging

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
[Exclusief] Ook voor toezichthouders verandert de ziekenhuiswereld op 1 januari 2015. De integrale bekostiging leidt tot nieuwe bestuursmodellen. Toezichthouders van ruim twintig ziekenhuizen kwamen deze week naar een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn. Het woord ‘gedrocht’ is daar gevallen.
Toezicht op integrale bekostiging
Foto: ANP Koen Suyk

Beleidsmedewerker Thijs van Biljouw: ‘De keuzes die bestuurders en medisch specialisten maken, zijn grotendeels fiscaal gericht. Voor de raad van toezicht is de kwaliteit van zorg van groot belang.’ Wa¡ar de raad van toezicht haar invloed kan uitoefenen, is bij de opstelling van de samenwerkingsovereenkomst. De raad kan het bestuur een normenkader meegeven met criteria waaraan de overeenkomst moet voldoen. Belangrijk is of bestuur en medisch specialistisch bedrijf dezelfde waarden delen.

Twee modellen

Tijdens de bijeenkomst zijn de twee meest gekozen modellen besproken: het transparante samenwerkingsmodel en het non transparante samenwerkingsmodel. Bij het samenwerkingsmodel ontstaan twee entiteiten: het ziekenhuisbestuur en het medisch specialistisch bedrijf (MSB). Zuiver juridisch is een MSB een onderaanneming van het ziekenhuis. In het transparante model lopen medisch specialisten meer risico dan in het non transparante model waar zij onderdeel uitmaken van een coöperatie. In een coöperatie kunnen de leden toezichthouder zijn. In het transparante model niet, daar zal het MSB een eigen toezichthoudend orgaan kunnen oprichten, al dan niet met externe inbreng.

Sommige toezichthouders menen dat dit leidt tot gedrochten van bestuursmodellen, waarin beide partijen tegenover elkaar komen te staan. De bestuurbaarheid wordt aangetast als er een organisatie ontstaat binnen het ziekenhuis waarop de raad formeel geen toezicht kan en mag houden, maar wel verantwoordelijk is voor de kwaliteit die er door wordt geleverd. Van Biljouw: ‘De raad van toezicht moet er mede voor zorgen dat de afstand tussen beide niet te groot wordt. Het medisch specialistisch bedrijf moet voldoende aangehaakt blijven en bij blijven dragen aan de zorgkwaliteit.’

Problematische maatschap

Er moeten heldere afspraken vooraf komen over wat er moet gebeuren als het misgaat. Tot nu toe kon een ziekenhuis als het moest een problematische maatschap buiten de deur zetten. Straks kan dat niet meer omdat alle specialisten in een maatschap zijn ondergebracht. En wat doe je als iedere maatschap een eigen medisch specialistisch bedrijf wil opzetten, zoals een toezichthouder ondervond? Of als medisch specialisten voor zichzelf gaan beginnen in een eigen behandelcentrum? Als een raad van toezicht gaat voor kwaliteit en de zorg wordt er beter en goedkoper van, dan zou de raad dit eigenlijk moeten toejuichen.

1 REACTIE

  1. Geachte lezer,
    Een MSB en/of een cooperatie zijn beiden voor de zorg- en behandelproductie afhankelijk van de zorgverzekeraar.
    De zorgverzekeraar zal uiteindelijk de zorgcontracten met hen en het ziekenhuis afsluiten.
    Door concentraties van ziekenhuisspecialismen verandert ook het ziekenhuislandschap .Welke ziekenhuizen krijgen nog een volwaardige SEH? En welke gevolgen heeft deze beleidskeuze voor de opleidingen?
    Vriendelijke groet,
    http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.