Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Toezichthouders controleren elkaar’

MAARSSEN – Hoogervorst wil dat raden van toezicht in zorginstellingen elkaar gaan controleren. Morris Tabaksblat, van de code, vindt het echter een slecht idee.

Minister Hoogervorst wil dat de raden van toezicht in de zorg elkaar langs de meetlat gaan leggen. Dat zei de minister tijdens het congres Goed bestuur en ondernemerschap in de zorg. Morris Tabaksblat bracht hem echter weer aan het twijfelen.

Toespraak

In zijn toespraak wees Hoogervorst erop dat door de invoering van marktwerking in de zorg de rol van de raden van toezicht belangrijker wordt. Hij pleit er daarom voor dat de raden van toezicht regelmatig kritisch naar zichzelf laten kijken.

Visitatiesysteem

Als volgende stap in de professionalisering van de leden van de raad van toezicht zou ik in de zorgsector een visitatiesysteem geïntroduceerd willen zien.” Hoogervorst zei ervan overtuigd te zijn dat dit de kwaliteit en professionaliteit van de raden van toezicht ten goede zou komen.

Twijfel

KPN-bestuurder Ad Scheepbouwer, ook een van de sprekers tijdens het congres, reageerde voorzichtig positief op het voorstel van een visitatiesysteem. “We moeten het maar eens twee jaar proberen”, stelde hij voor. “En als dan blijkt dat het goed werkt dan kunnen we het verder institutionaliseren en anders moeten we iets anders proberen.”

Resoluut

Morris Tabaksblat, bekend van de code Tabaksblat, wees tijdens het congres het voorstel van Hoogervorst echter resoluut van de hand. Hij ziet niets in het idee van de ene raad van toezicht die de andere raad van toezicht visiteert. “Een raad van toezicht moet in de eerste plaats zichzelf beoordelen en kan ook de raad van bestuur vragen wat hij ervan vindt.” Het oordeel van Tabaksblat bracht Hoogervorst terstond aan het twijfelen. “De heer Tabaksblat helpt mijn voorstel vakkundig om zeep. Ik moet er nog eens goed over denken.” (ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.