Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezichthouders zorg verdienen minder

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De beloning van leden van de raad van toezicht van zorginstellingen is de afgelopen twee jaar afgenomen van 8125 euro in 2007 naar 7951 euro in 2009. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Commissarissen Onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Toezichthouders zorg verdienen minder

Het onderzoek is gehouden onder 429 toezichthouders, waaronder 76 zorginstellingen (zowel grote als kleine), 58 beursgenoteerde bedrijven, 136 niet-beursgenoteerde ondernemingen, 41 familiebedrijven, 81 woningcorporaties en een groep van 37 organisaties die in geen van deze vijf hoofdcategorieën valt. De gemiddelde vergoeding is 18.000 euro. Commissarissen bij beursgenoteerde ondernemingen verdienen gemiddeld ongeveer 42.000 euro. Dat is vergeleken met 2007 een groei van 40 procent.

Ideële motieven toezichthouders

Toezichthouders in de zorg verdienen met 7951 euro het minst. Zij zijn juist minder gaan verdienen. In 2007 toucheerden ze nog 8125 euro. Als verklaring wijst onderzoeker Mijntje Lückerath erop dat toezichthouders in de zorg vanuit ideële motieven werken. “Geld is voor hen niet de drijfveer. Ze willen een bijdrage leveren aan de maatschappij.”

Reputatieschade

Ruim de helft van de toezichthouders in de zorg vindt de beloning te laag in relatie tot de aansprakelijkheid. Volgens Lückerath gaat het niet om de wettelijke aansprakelijkheid, want daarvoor hebben zorginstellingen vaak een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. “Het gaat meer om de persoonlijke reputatieschade als de maatschappij je verantwoordelijk houdt voor het falen van een zorginstelling.” Ook in relatie tot de vereiste kwalificaties en de tijdbesteding vindt ongeveer de helft de beloning te laag.

Beloning toezichthouders omhoog

De beloning zal de komende jaren wel omhoog gaan, verwacht Lückerath, omdat het toezicht in de zorg steeds professioneler wordt. “Het wordt steeds meer een baan in plaats van een erebaan. Als je kritische toezichthouders wilt, die veel tijd investeren, zul je ze beter moeten belonen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Intern toezicht is onnodig zwak

RVZ wil Orde met gezag

Toezichthouder verantwoordt zich te weinig

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.