Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Toolkit voor begrip verstandelijk beperkte ouderen

Mark van Dorresteijn
Professionals en beleidsmakers krijgen steeds vaker te maken met ouderen met een verstandelijke beperking. Om die reden lanceert de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) de Toolkit Ouderen over veroudering van mensen met een verstandelijke beperking.
Toolkit voor begrip verstandelijk beperkte ouderen

In de toolkit staat informatie over zorg- en ondersteuningsbehoeften van ouderen met een verstandelijke beperking en hoe daar op in te spelen.

Ouderdomskenmerken

Mensen met een verstandelijke beperking worden – net als mensen zonder beperking – steeds ouder. De ouderdomskenmerken zijn bij beide groepen dezelfde, maar het grote verschil is dat de kans op ouderdomsaandoeningen bij mensen met een beperking groter is en dat ze veel eerder verschijnen. Zo krijgt iemand met het syndroom van Down vaak al rond het veertigste levensjaar met dementie te maken. Dat geldt ook voor kwalen als depressies, diabetes en slechthorendheid.

Toolkit

De Toolkit Ouderen geeft zorgprofessionals en welzijnswerkers informatie die de gehandicaptensector belangrijk vindt in de zorg en ondersteuning van ouderen met een verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld over ouderdomsaandoeningen, begeleidingsmethodieken, dagbesteding, het stimuleren van maatschappelijke participatie en eigen netwerken. Ook komen de verschillen in zorgplannen en good practises van samenwerking tussen de ouderen- en gehandicaptenzorg aan bod. Professionals en beleidsmakers vinden de informatie in de vorm van beknopte teksten met verwijzingen naar andere documenten en websites. Met deze bundeling van kennis over verouderen met een verstandelijke beperking moet het voor zorg- en welzijnsorganisaties mogelijk zijn om een op maat gesneden zorg- en ondersteuningsaanbod te bieden. Behalve de informatie die specifiek is samengesteld voor organisaties in de zorg en welzijn, bevat de toolkit ook informatie voor gemeenten.

Gemeenten

Gemeenten zijn vanaf 2015 voor een groot deel verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning van verstandelijk gehandicapten. Zij zullen volgens de VGN steeds meer naar samenwerkingsverbanden moeten zoeken met organisaties in de zorg- en welzijnssector. Om de kwaliteit van leven van ouderen met een verstandelijke beperking te waarborgen, wil de VGN dat zorg- en welzijnsorganisaties specifiek aandacht hebben voor deze doelgroep en relevante informatie snel weten te vinden. ‘Zodat bijvoorbeeld een welzijnsorganisatie haar activiteiten kan aanpassen aan ouderen met een verstandelijke beperking’, legt VGN-directeur Hans Schirmbeck uit.

 


1 REACTIE

  1. Een zeer lofwaardig streven. Hoop van harte dat het niet bij een goed voornemen en theorie blijft. Gelet op het streven van bestuurders om hoge winsten te maken in plaats van goede zorg (dan is ook hun hoge salaris geregeld) houd ik mijn hart vast. Maar echt ik hoop dat het lukt, dan maar met vrijwilligers, als het super belangrijk is dat die bestuurder met weinig inspanning 3x de Balkenende norm moet hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.