Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Top-10: AMC sterkste ziekenhuismerk

Mark van Dorresteijn
Academisch Medisch Centrum is het bekendst en wordt het meest gewaardeerd. Dat komt naar voren in het Ziekenhuizen Merkenonderzoek onder 6850 respondenten.
Top-10: AMC sterkste ziekenhuismerk

In het onderzoek worden ziekenhuizen op 38 factoren onderzocht op thema’s als merkkracht, persoonlijkheid, prestatie, bezoek en groeiverwachting.

Sterke ziekenhuismerken

Net als bij de vorige meting in 2013 is het AMC in Amsterdam het ziekenhuis met de sterkste naam volgens de gemiddelde Nederlander. De andere academische ziekenhuizen scoren ook hoog. UMC Utrecht is bezig met een comeback. Het ziekenhuis nam in 2009 en 2011 de eerste positie in op de ranglijst van sterkste ziekenhuismerken maar viel in 2013 terug naar de vierde positie. De volledige lijst:

Ziekenhuizen met de sterkste reputatie (+ positie 2013)

1. (1) AMC

2. (4) UMC Utrecht

3. (2) Erasmus MC

4. (5) Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL)

5. (3) Radboudumc

6. (9) VUmc

7. (7) UMC Groningen

8. (8) Leids UMC

9. (6) Bronovo

10. (11) OLVG

Gastvrijheid

Nederlanders zijn over het algemeen positiever over de ziekenhuiszorg in Nederland. Dat heeft volgens de onderzoekers deels te maken met de vele nieuwbouwprojecten en renovaties. Maar aan de steeds groter wordende ziekenhuiscomplexen kleven ook nadelen, stelt onderzoeker Hendrik Beerda. ‘Nieuwe ziekenhuizen zijn tegenwoordig een labyrint van talloze zorginstellingen. Hoewel het efficiënt is om alle zorgdisciplines te bundelen, blijkt dat dit een belangrijke impact heeft op de gastvrijheid. Mensen voelen zich minder welkom. Ook in de informatievoorziening en het ziekenhuiseten heeft men weinig vertrouwen. Verder wordt de Nederlander steeds kritischer over de vriendelijkheid van het ziekenhuispersoneel.’ Toch ziet Beerda ook pluspunten in de markt: ‘Gelukkig komt een aantal ziekenhuizen in actie om de patiënt een prettiger verblijf te bezorgen. In het Westfriesgasthuis in Hoorn kunnen de patiënten bijvoorbeeld gebruikmaken van iPads om tv te kijken, de krant te lezen of ziekenhuisinformatie te bekijken. En sterrenkok Ron Blaauw stelt het menu samen. Dankzij de nieuwe voorzieningen kreeg het ziekenhuis dit jaar de Gastvrijheid Award. Een ander voorbeeld is het Rotterdamse Oogziekenhuis dat uitgebreid onderzoek deed naar de angsten van patiënten. Op basis van het onderzoek biedt het ziekenhuis rustgevende muziek tijdens behandelingen en beeldende kunst in het gebouw. Ik verwacht dat we komende jaren veel meer van dit soort initiatieven gaan zien.’

Onderzoek

Het onderzoek gaat verder in om beleving per provincie, de invloed van kinderafdelingen van ziekenhuizen en tevredenheid over de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.