Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Top-10: UMC Utrecht topmelder medicijnbijwerkingen

Mark van Dorresteijn
Het Utrechts Universitair Medisch Centrum (UMC) heeft het vaakst bijwerkingen van medicijnen gemeld bij Lareb, het Nederlands Bijwerkingen Centrum. Dat heeft Lareb bekendgemaakt.
Top-10: UMC Utrecht topmelder medicijnbijwerkingen

Volgens het centrum voor bijwerkingen zegt het iets over de veiligheidscultuur die in een ziekenhuis heerst als er veel aandacht is voor bijwerkingen van medicijnen, en die ook worden gemeld bij Lareb. Als er veel meldingen binnenkomen, kunnen immers maatregelen worden genomen. De tekst van een bijsluiter van een geneesmiddel kan bijvoorbeeld worden aangepast, of het geneesmiddel kan helemaal van de markt worden gehaald omdat het te gevaarlijk wordt gevonden.

Top-10 melders

1. UMC Utrecht – 36 meldingen

2. Leids UMC – 35

3. MC Leeuwarden – 34

3. UMC St. Radboud – 34

5. Academisch Ziekenhuis Maastricht – 30

6. VU Medisch Centrum – 27

7. Haga Ziekenhuis – 24

8. Erasmus MC – 23

9. Sint Elisabeth Ziekenhuis – 21

9. UMC Groningen – 21

Bekijk de complete lijst (PDF)

Bijwerkingen

Het ministerie van VWS heeft, samen met Lareb, de afgelopen jaren campagne gevoerd om ziekenhuizen zover te krijgen de bijwerkingen vaker te melden. Uit cijfers bleek dat bijvoorbeeld huisartsen hierin actiever waren. Bijwerkingen kunnen patiënten onnodig zieker maken. Dat is voor de zieke vervelend en het kost de gezondheidszorg extra geld. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.