Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Topicus neemt NETQ Healthcare over

Ict-dienstverlener Topicus en softwareleverancier NETQ Healthcare slaan vanaf vandaag de handen ineen. De bedrijven bieden patiënten data-analyses en de bijbehorende rapportages aan om zelfstandig gefundeerde zorgbeslissingen te nemen. De nieuwe entiteit bedient tienduizenden zorgorganisaties en miljoenen patiënten.
Akkoord-iStock-400.jpeg

Patiënten krijgen inzicht in hun zorgdossier via data uit feedbackrapportages, apps en wearables. Topicus ondersteunt patiënten hierin met zijn softwareplatformen bij huisartsen, de publieke gezondheidszorg, ggz en medisch specialisten. NETQ Healthcare is marktleider binnen de ggz en een voorhoedespeler op het gebied van outcome monitoring binnen de gezondheidszorg. Directeur Hugo Brand van Topicus over de fusie: ‘We brengen data en kennis bij elkaar. Je moet voor de patiënt de beste worden in de domeinen waarin je al actief bent. Topicus ondersteunt voornamelijk zorgprofessionals en cliënten in de eerstelijnszorg, NETQ faciliteert zorgverleners en cliënten met inzichten in de tweedelijnszorg. Daarmee kunnen we de kwaliteit van leven voor miljoenen patiënten verbeteren. Dankzij onze gezamenlijke technologische slagkracht worden we dus van grotere waarde in de zorgsector.’

Zelfregie
Het actief betrekken van de patiënten tijdens, maar ook na het zorgproces is leidend voor het nieuwe bedrijf. Directeur Ronald Zwartkruis: ‘Zelfregie en zelfredzaamheid spelen tegenwoordig een cruciale rol in onze gezondheidszorg. Patiënten verkrijgen op individueel niveau data en inzichten over hun psychische aandoening of ziekte, met daarna ook de opties voor hun zorgproces. Daarnaast is van belang dat de omgeving – naaste familie en andere zorginstanties die bij de behandeling betrokken zijn – ook over deze rapportages kunnen beschikken. Wij kunnen vanaf vandaag daadwerkelijk betere en bereikbare zorg op maat bieden en shared decision making faciliteren.’

Zorgdossiers
In de nieuwe constructie, waarbij Topicus een meerderheidsbelang verkrijgt in NETQ Healthcare, wordt de zelfredzaamheid voor patiënten ingericht op een manier waardoor zij zelf de beste keuzes kunnen maken. ‘Ook als het gaat om aangrijpende en ingewikkelde zorgbeslissingen. Patiënten kunnen zelf hun specifieke zorgvraag inpassen in hun leven. Zij kunnen zelf beslissen, na het verkrijgen van alle data-analyses. Zo stellen we patiënten pas echt centraal’, aldus Hugo Brand.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-Health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.