Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Toyota lanceert robotten voor de zorg

Toyota heeft dinsdag in Japan robotten gepresenteerd die ingezet kunnen worden in de gezondheidszorg. Dat meldt nieuwssite Nu.nl.
Toyota lanceert robotten voor de zorg

De autogigant heeft als doel om dergelijke producten, waaronder de ‘loopassistent’, na 2013 op de markt te brengen. Toyota wil zich duidelijk positioneren in een sector die veel mogelijkheden biedt in Japan, waar de bevolking in rap tempo vergrijst, aldus Nu.nl.

Brace

Professor Eiichi Saitoh, gespecialiseerd in revalidatietechnieken, demonstreerde de loopassistent dinsdag door een computergestuurde metalen brace om zijn rechterbeen te bevestigen, dat verlamd is door polio. Hij liet zien hoe de brace zijn knie liet buigen waardoor hij natuurlijker liep en gemakkelijker kon opstaan uit een stoel dan met het looprek dat hij nu gebruikt.

Robotten nodig

Saitoh zei ervan overtuigd te zijn dat de robotten mensen kunnen helpen sneller te herstellen na bijvoorbeeld een beroerte. “Het is misschien lastig om de toekomst te voorspellen, maar het tijdperk van een vergrijsde samenleving komt in ieder geval”, zei hij. “We hebben robotten nodig om onze levens te vergemakkelijken.”

Commercieel potentieel

Toyota toonde dinsdag ook een intelligent apparaat dat gehandicapte mensen uit bed kan tillen en ze rond kan dragen. Hirohisa Hirukawa, robotdeskundige bij het Japanse nationale instituut voor geavanceerde industriële wetenschap en technologie, denkt dat er meer tijd nodig is om te kunnen bepalen of het werkelijk een commercieel succes kan worden, maar hij is enthousiast. “Ik denk dat de loopassistent wel degelijk veel commercieel potentieel heeft”, zei hij. (Novum – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Robotica in de langdurige zorg

Poll: Robothanden aan bed geen verbetering

Robots aan het bed in verzorgingshuizen

Mam! Oma vindt de robot stom

3 REACTIES

  1. NOg even los van het menselijke aspect, de techniek valt me tegen. Het is een ongelooflijk onhandig ding! Teleurstellend. En dat voor Toyota. Het loopbeen moet bediend worden met een knopje op de schouder, de toiletrobot heeft een lage hoogte waardoor de verzorgster nog steeds heel erg veel buk-bewegingen moet maken. Je zou eerder verwachten dat het toilet omhoog beweegbaar wordt gemaakt. Bestaat zoiets niet?
    En de jongedame met het spelletje staat op een segway, die we ook al kennen. Heel jammer en Toyota kan beter.
    Toyota maakt al decennia heftrucks. Ik had meer verwacht.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.