Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Treant-ziekenhuizen lijden 3,1 miljoen verlies

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De ziekenhuizen van de Treant Zorggroep hebben een negatief resultaat van 3,1 miljoen euro. Dankzij de care-poot heeft de zorgorganisatie uit Drenthe en Groningen toch een positief resultaat van 1,8 miljoen euro gehaald.
Geld-Fotolia_39331411_450.jpg
De ziekenhuizen van Treant willen in 2016 7 miljoen euro bezuinigen. - Foto: Fotolia

De drie ziekenhuislocaties Refaja (Stadskanaal), Bethesda (Emmen) en Scheper (Hoogeveen) zijn sinds 1 januari 2015 ondergebracht in de stichting Treant Ziekenhuiszorg. Dat maakt weer onderdeel uit van de Treant Zorggroep, waar ook twintig ouderenzorglocaties in de regio Emmen en Hoogeveen bij zijn aangesloten. De fusie is nodig om de zorg in de regio dichtbij de inwoners van de regio te kunnen blijven verlenen en tegelijkertijd de kwaliteit te vergroten, heeft bestuursvoorzitter Marcel Kuin eerder dit jaar in een interview met Zorgvisie uitgelegd.

Treant: tarieven dalen
Het nieuwe fusieziekenhuis heeft het financieel moeilijk. Het kampt met teruglopende opbrengsten vanwege het landelijke budgettair kader zorg, valt te lezen in het jaarverslag. Een woordvoerder van Treant laat via de mail weten dat bij een constante tot groeiende zorgvraag de tarieven een dalende trend vertonen. De marge komt daarmee onder druk te staan en dat heeft ertoe geleid dat in 2015 een aantal bezuinigingen zijn vastgesteld.’

Bezuinigingen kosten meer tijd
Om de begroting sluitend te maken werd er in 2015 ingezet op een pakket aan bezuinigingen van 10,7 miljoen euro. Dat bedrag is echter niet helemaal gehaald, want de ziekenhuizen sluiten af met een verlies van 3,1 miljoen euro. ‘Het realiseren van de bezuinigen kost meer tijd. We hebben verlies gedraaid omdat we na de fusie hebben moeten investeren in de kwaliteit van de organisatie en de zorg.’

Treant investeert in gebouwen en apparatuur
De fusie zorgt voor integratiekosten. ‘Treant Zorggroep wil voor haar ziekenhuislocaties tot uniforme processen komen en efficiencywinst halen in materiële kosten en  in de personele inzet. Dit kost meer tijd dan verwacht.’ Daarnaast is er geïnvesteerd in de nieuwbouw, het vernieuwen van OK’s en poli’s, de invoering van het elektronisch patiëntendossier, de bouw en het in gebruik nemen van het mammacentrum en de aanschaf van een PET/CT-scanner.

Nieuwe bezuinigingen
Voor 2016 is er weer een pakket aan bezuinigingen opgenomen, nu ter grootte van 7 miljoen euro. De ziekenhuizen zullen het moeten doen met minder personeel. In de plannen van 2015 werd uitgegaan van een reductie van 125 fte. Die is voor een groot deel gerealiseerd, maar niet helemaal. In 2016 zal alsnog circa 30 fte afvloeien, naar verwachting via natuurlijk verloop.

Care compenseert verlies cure
De andere onderdelen van Treant hebben in 2015 de verliezen van de cure ruimschoots gecompenseerd. De care-instellingen hadden een financieel resultaat van 4,8 miljoen euro, aanzienlijk meer dan de 3,7 miljoen euro die was begroot. Volgens de woordvoerder is dit te danken aan het op tijd inspelen op de veranderingen in de langdurige zorg, zoals de ombouw van de lage zorgzwaartepakketten naar het volledig pakket thuis. Het totale financiële resultaat komt uit op 1,8 miljoen euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.