Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Trend: ziekenhuizen moeten massaal bezuinigen

Komende tijd gaan ziekenhuizen massaal bezuinigen. Hogere personeelskosten, budgetkorting vanuit de overheid en incidentele kostenposten zijn de voornaamste redenen voor de verliezen. Hieronder een overzicht van ziekenhuizen die onlangs in de publiciteit verschenen.

Academisch ziekenhuis Maastricht: tekort van 44 miljoen

Het academisch ziekenhuis Maastricht gaat behandelingen en functies schrappen om een tekort van 44 miljoen aan te pakken. Personeelskosten en ict-investeringen zijn de grootste boosdoener voor het tekort. Bestuursvoorzitter Guy Peeters tegen De Limburger: “Dit jaar overschrijden we de beraamde kosten met ruim 5 miljoen bij de installatie van een nieuw patiëntveiligheidssysteem. Dit is het gevolg van extra ingehuurde consultants. Dertig lopen er nu rond om het werk af te krijgen. Zij verdienen 150.000 euro per jaar. Dure jongens zijn dat”.

LUMC: bezuinigingen en reorganisatie

Het LUMC in Leiden gaat reorganiseren. Het ziekenhuis laat aan Omroep West weten ‘door verschillende factoren de komende jaren te moeten bezuinigen.’ Een van de factoren zijn de algemene zorgbezuinigingen uit de miljoenennota. Het ziekenhuis wil nog niets zeggen over de bezuinigingen. “Eerst zal het personeel zelf op de hoogte gebracht worden, morgen brengen wij verslag uit over de stappen die we gaan zetten”, aldus de woordvoerder van het ziekenhuis.

Orbis: ruim 23 miljoen verlies

Het negatieve resultaat van Orbis Medisch en Zorgconcern over 2008 is ruim 23 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2008. De opbrengsten over het boekjaar 2008 namen wel toe ten opzichte van 2007, met ruim elf miljoen euro tegen een totale opbrengst van ruim 284 miljoen. Het eigen vermogen is verdampt tot minder dan tien miljoen en de solvabiliteit is gedaald van 8,7 procent in 2007 naar 1,9 procent in het jaar daarna.

St Radboud: Tekort van 12 miljoen

Het UMC St. Radboud ziekenhuis in Nijmegen wil in 2010 extra inkomen genereren om een gat in de begroting van 12 miljoen te voorkomen. Het gaat circa 10 tot 14 miljoen euro aan extra inkomsten. Het ziekenhuis kampt, net als meer academische ziekenhuizen, met de financiële gevolgen van de cao die anderhalf jaar geleden is afgesloten. De personeelskosten zijn daardoor fors gestegen. Bestuursvoorzitter Emile Lohman spreekt in het ziekenhuisblad Radbode van een prachtige cao, “maar we moeten hem wel betalen”. Academische ziekenhuizen kregen met Prinsjesdag van minister Plasterk van het ministerie van Onderwijs een bezuiniging opgelegd van 20 miljoen euro. Daardoor is er minder geld beschikbaar voor het opleiden van artsen.

UMC Utrecht: 20 miljoen bezuinigen

Het UMC Utrecht hoopt de komende jaren 20 miljoen euro te bezuinigen. De Raad van Bestuur van het UMC legt de divisies en directies het komende jaar een korting van twee procent op. In 2011 komt daar nog eens een zelfde percentage bovenop. De maatregel wordt aangekondigd in de Kaderstellingsbrief 2010, die in de zomer in de organisatie is verspreid. Reden voor de bezuiniging zijn stijgende personeelskosten, korting voor het ministerie van VWS en een dalende bijdrage van de universiteit. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Sterke stijging personeelskosten van ziekenhuizen

Vlietland verliest 1,2 miljoen per maand

Miljoen subsidie voor Cardiovascular Center Maastricht

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.