Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

TU Delft hekelt het dbc-systeem

De diagnosebehandelingscombinaties (dbc’s) moeten op de schop. Het systeem is zo ingewikkeld geworden dat artsen vaak zelf niet meer weten wat ze in rekening brengen, en het lokt bovendien fraude uit. Dat stelt directeur Jos Blank van IPSE Studies, een onderdeel van de TU Delft vandaag in het Nederlands Dagblad.
TU Delft hekelt het dbc-systeem

Blank zegt in het Nederlands Dagblad dat de sector met de diagnosebehandelingcombinaties een ‘bureaucratisch monster’ heeft geschapen. “In het systeem heeft elke behandeling zijn eigen code en prijskaartje. Want ‘iedere patiënt is uniek’, zeggen artsen. Maar hierdoor is het aantal dbc’s in de afgelopen jaren gegroeid tot dertigduizend. Er valt niet meer mee te werken.”

Fraude

Het systeem lokt volgens Blank ook fraude uit. “Als je voor een patiënt even een net iets duurdere dbc opvoert, krijgt het ziekenhuis of de arts meer betaald”, aldus de IPSE-directeur.

Nieuw systeem

In de helft van alle ziekenhuizen wordt inmiddels proefgedraaid met een systeem waarin het aantal dbc’s is beperkt tot vierduizend. Dat zal weliswaar minder bureaucratische rompslomp opleveren, maar de gewenste transparantie wordt niet bereikt, zegt Blank in de krant. “Het is nog steeds een absurd aantal. Het blijft verleidelijk om patiënten een treetje hoger in te schalen. Het nieuwe systeem leidt aan dezelfde kwalen als het oude, alleen de symptomen zijn minder heftig.” De opschoonoperatie is overigens na de val van het kabinet op de lange baan geschoven.

Goedkoop alternatief

Blank zegt een eenvoudig, goedkoop en goed controleerbaar alternatief te hebben bedacht, dat ook recht doet aan de veelheid van patiënten en ziekten. Het systeem bestaat uit maximaal vijftien kostenindicatoren. Een kostenindicator is bijvoorbeeld of een patiënt wel of geen chirurgische ingreep, poliklinische behandeling of radiotherapiebehandeling heeft gehad. “Het zijn maar vijftien karakteristieken waarvoor je een prijs moet afspreken, maar zo kun je al 32.000 verschillende behandelingen van een prijskaartje voorzien. En het is goed controleerbaar.”

Eigen prijs

Het is dan niet meer nodig dat elke behandeling een eigen prijs krijgt. “Dat gebeurt in andere sectoren ook niet. De ene keer heeft de bakker een trage klant die alleen een krentenbol wil. De volgende klant plaatst vlot een grote bestelling. Die bakker rekent toch ook geen hogere prijs voor zijn langzame klant?” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa twijfelt aan dbc’s voor ggz

NVZ maakt DBC-Onderhoud zwart bij Tweede Kamer

Rekening ziekenhuis tien keer hoger door dbc’s

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

  1. Leo Vollebrecht, waarom zijn DRG’s veel simpeler en praktischer?
    Wat betreft reacties van Bill en Jaap: “managers weg”: dit lijkt me regelmatig goed om te overwegen, maar a) biedt lang niet altijd gewenste beperking kosten, b) wie gaan in die grote organsiaties, wat zieknhuizen zijn, die managementtaken overnemen? Dat zal je misschien van professionals zoals artsen en verpleegkundigen niet moeten verwachten: nog afgezien of die de vaardigheden hebben die je van een manager mag verwachten, liggen hun (professionele) belangen niet direct bij kostenbesparing (wat volgens mij één van de reden was tot invoeren DBC’s).

  2. Lees alle reacties
  3. Als adviseur voor de Wereldbank heb ik landen begeleid bij de invoering van een veel simpelere en praktischere aanpak namelijk de DRG’s (diagnostic related groupings) daar is in meer dan 30 landen over alle continenten verspreid al ruim 30 ervaring mee, maar nee hoor Nederland wilde zelf het wiel uitvinden en we zien de gevolgen , idereen is er op achteruitgegaan behalve de adviseurs van ons DBC speeltje
    Conclusie DBC’s afschaffen en DRG veel simpeler en praktischer invoeren.

  4. Alweer iemand die volstrket niet weet hoe de gezondheidszorg werkt. De beste stuurlui staan aan wal. Wat een volstrket onzinnig voorstel. Met sommige aandoeningen ben je binnen 5 minuten klaar, met andere weer 15 minuten. Dit gaat volledig voorbij aan het feit wat voor een verschil er in inzet en kosten zijn gemoeid met de verschillende aandoeningen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.