Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer steunt vrije prijzen b-segment

Minister Klink van Volksgezondheid kan rekenen op steun van de meerderheid in de Tweede Kamer voor meer vrije prijzen in de ziekenhuiszorg. Behalve de regeringspartijen steunt ook de VVD uitbreiding, ook al willen zij meer marktwerking. Dat is de uitkomst van een kamerdebat van afgelopen woensdag.

Klink is van plan het gedeelte van de ziekenhuiszorg waarvoor vrije prijzen gelden uit te breiden van twintig naar 34 procent. De minister wilde de maatregel pas doorvoeren als zou blijken dat de vrije prijsvorming die nu al bestaat niet zou leiden tot grote prijsstijgingen en een sterke groei in de zorgverlening. De PvdA drong voor de zomer nog aan op garanties om kostenstijging te beteugelen. Klink laat de Kamer dit najaar nog weten hoe het prijsbeheersingsinstrument er uit zal zien dat hij wil inzetten als de prijzen en de hoeveelheid behandelingen toch te veel gaan stijgen. PvdA-kamerlid Eelke van der Veen is tevreden met de uitspaak van Klink dat ziekenhuizen pas worden aangesproken als de kosten te veel stijgen.

Meer risico

De minister kondigde ook aan dat de zorgverzekeraars meer risico gaan lopen over het deel van de ziekenhuiszorg waarvan de prijzen vrij onderhandelbaar zijn. Nu bestaat er nog een systeem waarbij de zorgverzekeraar een compensatie krijgt voor de extra kosten die patiënten met een hoog gezondheidsrisico met zich meebrengen, maar dat zal voor dit deel van de ziekenhuiszorg verdwijnen. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Klink wil toch meer vrije prijzen in 2009

Kamer trapt op de rem bij uitbreiding b-segment

Zorgautoriteit NZa geeft groen licht voor vrije prijzen

NVZ wil B-segment uitbreiden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.