Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tweederde zieke ouderen heeft meerdere aandoeningen

Mark van Dorresteijn
Tweederde van de ouderen met een veelvoorkomende chronische ziekte heeft niet één, maar meer chronische aandoeningen. Dat schrijven onderzoekers van het RIVM en het Nivel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Tweederde zieke ouderen heeft meerdere aandoeningen

De meest voorkomende ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en artrose, komen ook het meest in combinatie voor. “Deze chronische ziekten komen vaker samen voor dan je op basis van toeval zou verwachten”, stelt François Schellevis, afdelingshoofd van het Nivel. “Meerdere ziektes bij een patiënt hebben soms een gemeenschappelijke oorzaak, zo hangen diabetes en hart- en vaatziekten bijvoorbeeld samen. In andere gevallen, zoals bij COPD en artrose, gaat het om een combinatie die we niet goed kunnen verklaren.”

Multimorbiditeit

Door de vergrijzing van de bevolking en doordat mensen steeds ouder worden, zal het aantal mensen met een chronische ziekte toenemen en daarmee ook het aantal mensen met meerdere chronische ziekten, ook wel multimorbiditeit genoemd. De gezondheidszorg zal daar, volgens de onderzoekers, in de toekomst steeds meer rekening mee moeten houden. Mede omdat bij verschillende ziekten verschillende behandelaars betrokken zijn. Wat voor de ene ziekte bijvoorbeeld een goede behandeling is, kan de andere ziekte juist verergeren.

‘Zieke’ in plaats van ‘ziekte’

Over het voorkomen van multimorbiditeit in Nederland is nog weinig bekend. Schellevis: “Patiënten met multimorbiditeit worden buiten het medisch onderzoek naar nieuwe behandelingen gehouden. Het onderzoek naar enkelvoudige ziekten zal moeten verschuiven naar onderzoek waarin juist rekening wordt gehouden met multimorbiditeit. De zorg moet niet gericht zijn op de ziekte zelf, maar op degene die ziek is.”

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Dit telt 84 huisartspraktijken met meer dan 350.000 ingeschreven patiënten. LINH gebruikt anonieme gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van deze praktijken over aandoeningen, verrichtingen, geneesmiddelvoorschriften en verwijzingen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.