Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TweeSteden wil patiënten laten stoppen met roken

Mark van Dorresteijn
Het TweeSteden ziekenhuis is een actie gestart om rokende patiënten te laten stoppen voor hun operatie. Uit onderzoek blijkt dat de kans op complicaties aanzienlijk vermindert bij patiënten die stoppen met roken voor hun operatie.
TweeSteden wil patiënten laten stoppen met roken

De campagne met de naam ‘Gezond weer beter’ richt zich in eerste instantie op rokers die een heup- of knieoperatie moeten ondergaan. Rokers hebben een verhoogde kans op complicaties. Dit grotere risico wordt veroorzaakt doordat nicotine en koolstofmonoxide de afweer, stolling, doorbloeding- en het zuurstofaanbod verminderen. Daardoor worden de wondgenezing en botheling belemmerd. Onderzoek toont aan dat roken het risico op complicaties na een orthopedische operatie zelfs verdubbelt.

Gezond weer beter

‘Het TweeSteden ziekenhuis speelt hier op in en levert een bijdrage aan een gezonde maatschappij.  De gezondheid van onze patiënten staat voorop. Met het project “Gezond weer beter” streven we naar een effectieve bijdrage hieraan. We vertellen onze patiënten hoe belangrijk het is om te stoppen met roken. Hoe eerder ze stoppen hoe kleiner de kans op complicaties. Ook de kosten voor de gezondheidszorg dalen hierdoor’, zegt Hans Harbers, anesthesioloog van het TweeSteden ziekenhuis en projectleider Gezond weer beter.

Huisarts

Er bestaan verschillende mogelijkheden om te stoppen met roken. In dit project werkt het ziekenhuis samen met de huisartsen, zij kennen de patiënt en kunnen samen met de patiënt onderzoeken welke stopmethode het beste aansluit bij de patiënt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.