Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twintig procent ouderen wil in verzorgingshuis wonen

Een vijfde van de ouderen wil het liefst wonen zoals in een verzorgingshuis oude stijl. Dit blijkt uit onderzoek van kennisorganisatie Platform31 in samenwerking met de brancheorganisaties van woningcorporaties (Aedes) en van zorgondernemers (ActiZ). Het verzorgingshuis is voor hen echter vaak geen optie meer, omdat het kabinet die woonvorm sinds 2013 niet langer vergoedt. Daarom ontwikkelen zorgorganisaties voor deze groep ouderen nieuwe combinaties van wonen en zorg.
ANP Roos Koole

In het Aedes-ActiZ onderzoek zijn twaalf experimenten onderzocht in voormalige verzorgingshuizen van Ter Apel tot Geleen. Ouderen die daar wonen, moeten tegenwoordig apart betalen voor de huur en voor een zorg- en dienstenpakket. De uitkomst wringt, zo schrijft De Volkskrant vandaag. Het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar uit het onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel liever zo beschut zou willen wonen als in het voormalige bejaardenhuis. Dat is vooral vanwege de 24-uursalarmknop én de gezelligheid. Het gaat voor het merendeel om vrouwen die voor 1945 zijn geboren en alleen AOW ontvangen. Veel zorgaanbieders lukt het niet deze nieuwe combinatie van zorg en wonen aan te bieden tegen een prijs die betaalbaar is voor weinig koopkrachtige ouderen.

Kosten

‘Deze ouderen willen veiligheid, dat er hulp komt als ze vallen. En ze houden van de reuring van zo’n complex. De financiering van de verzorgingshuizen is afgeschaft, maar dat wil niet zeggen dat ook de behoefte van de ouderen eraan verdwenen is’, zegt adviseur Penny Senior van het Aedes-ActiZ-kenniscentrum Wonen-Zorg in de krant. ‘De zorgorganisaties proberen nu met minder geld toch deze ouderen hun beschutte woonplek te bieden.’ Zoiets rendeert alleen als het voormalige verzorgingshuis niet ingrijpend hoeft te worden verbouwd, aantrekkelijk is gelegen en er minimaal zeventig appartementen continu verhuurd worden.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.