In het Aedes-ActiZ onderzoek zijn twaalf experimenten onderzocht in voormalige verzorgingshuizen van Ter Apel tot Geleen. Ouderen die daar wonen, moeten tegenwoordig apart betalen voor de huur en voor een zorg- en dienstenpakket. De uitkomst wringt, zo schrijft De Volkskrant vandaag. Het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar uit het onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel liever zo beschut zou willen wonen als in het voormalige bejaardenhuis. Dat is vooral vanwege de 24-uursalarmknop én de gezelligheid. Het gaat voor het merendeel om vrouwen die voor 1945 zijn geboren en alleen AOW ontvangen. Veel zorgaanbieders lukt het niet deze nieuwe combinatie van zorg en wonen aan te bieden tegen een prijs die betaalbaar is voor weinig koopkrachtige ouderen.
Kosten
‘Deze ouderen willen veiligheid, dat er hulp komt als ze vallen. En ze houden van de reuring van zo’n complex. De financiering van de verzorgingshuizen is afgeschaft, maar dat wil niet zeggen dat ook de behoefte van de ouderen eraan verdwenen is’, zegt adviseur Penny Senior van het Aedes-ActiZ-kenniscentrum Wonen-Zorg in de krant. ‘De zorgorganisaties proberen nu met minder geld toch deze ouderen hun beschutte woonplek te bieden.’ Zoiets rendeert alleen als het voormalige verzorgingshuis niet ingrijpend hoeft te worden verbouwd, aantrekkelijk is gelegen en er minimaal zeventig appartementen continu verhuurd worden.

Scheiden wonen & zorg
Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?