Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitgaven farmacie bijna 600 miljoen lager in 2012

De uitgaven aan pakketgeneesmiddelen daalden in 2012 met 579 miljoen euro. Dat meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). De daling werd veroorzaakt door de overheveling van een aantal reumamiddelen naar het ziekenhuisbudget en door lagere geneesmiddelenprijzen en apotheektarieven.
Uitgaven farmacie bijna 600 miljoen lager in 2012

Na een aantal jaren van groei van de uitgaven aan geneesmiddelen, was er in 2012 sprake van een scherpe daling, aldus SFK. De Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2012 voor 4419 miljoen euro aan geneesmiddelen die behoren tot het basispakket. Het uitgavenniveau ligt hiermee 579 miljoen euro lager dan in 2011. Dat komt overeen met een daling van 11,6 procent. Tussen 2008 en 2011 namen de uitgaven nog jaarlijks met gemiddeld 1,8 procent toe en in de jaren daarvoor zelfs met 6 procent tot 8 procent.

TNF-alfaremmers
De daling komt voor ongeveer de helft door de overheveling van de TNF-alfaremmers naar het ziekenhuisbudget. De financiering van de TNF-alfaremmers en daaraan verwante geneesmiddelen behoren vanaf 2012 tot het ziekenhuisbudget. De overgehevelde middelen waren in 2011 nog goed voor een omzet van 373 miljoen euro.

Patenten
Ook het effect van het patentverloop droeg bij aan de verlaging van de geneesmiddeluitgaven. Met name het patentverloop van de cholesterolverlager atorvastatine in mei 2012 had een forse invloed. Nog voordat het patent verliep, stelde specialitéleverancier Pfizer verzekeraars in staat om twee varianten van merkloze atorvastatine op te nemen in hun preferentiebeleid. Andere generieke preparaten volgden later. Hierdoor daalden de uitgaven aan dit middel van 136 miljoen euro in 2011 tot 64 miljoen euro in 2012.

Apotheken
De SFK concludeert: ‘Stapeling van al deze effecten zet de financiële situatie van apotheken en daarmee ook de kwaliteit van de farmaceutische zorg zwaar onder druk; laat staan dat er ruimte is voor innovatie. Daarentegen maakten zorgverzekeraars de afgelopen tijd melding van recordwinsten, waaraan de inkoop op farmacie sterk bijdroeg.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.