Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitkomstindicatoren van 20 ziektes gereed

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft uitkomstinformatie ontwikkeld voor ruim 20 aandoeningen. De zorgverzekeraar deed dit de afgelopen vier jaar samen met zorgprofessionals en patiëntenorganisaties.
Uitkomstindicatoren van 20 ziektes gereed

Tijdens een symposium dat Zilveren Kruis vandaag organiseert, geeft senior manager kwaliteit en innovatie Robbert Huijsman voorbeelden van succesvol ontwikkelde indicatoren bij geboortezorg, darmkanker en dementie.

Borstkanker

Huijsman: ‘Het is best lastig om goede uitkomstindicatoren te ontwikkelen. In 2011 constateerden wij dat artsen al van alles aan het meten waren over het medische proces bij borstkanker, zoals het aantal borstsparende operaties en of het snijvlak vrij is van tumorcellen. Met acht ziekenhuizen kwamen we er achter dat al deze data toch niet voldoende waren om uitspraken over de geleverde kwaliteit te doen. Wat namelijk ontbrak, was het perspectief van de patiënt.’ Deze uitkomstindicatoren ontwikkelt Zilveren Kruis nu samen met Borstkanker Vereniging Nederland en andere verzekeraars.

VWS

De zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben met VWS afgesproken dat zij uiterlijk begin 2016 voor dertig aandoeningen uitkomstindicatoren hebben ontwikkeld. Zorgverzekeraars hebben beloofd geen aparte uitvragen meer te doen maar alleen op deze indicatoren hun zorg te zullen inkopen. Huijsman heeft met het project bij Zilveren Kruis gezorgd voor de ontwikkeling van uitkomstinformatie bij 20 aandoeningen. Hij vertelt dat andere zorgverzekeraars nu ook zullen aanhaken.

Lees ook het artikel “Transparantietijdperk is maar net begonnen” in Zorgvisie nr. 10, oktober 2015

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.