Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Uitslag poll: Ziekenhuisbestuurders zitten te kort op hun plek

Van de 35 respondenten, vinden er 33 dat ziekenhuisbestuurders langer in hun functie moeten blijven om verschil te maken. Eén van de respondenten zegt te schrikken van de gemiddelde periode van 2,7 jaar. Volgens de respondent die zich niet in de stelling kan vinden, is er iets anders nodig dan een langere periode op één plek.

“De huidige uitdagingen in de zorg vragen om lange termijn visie, een steady koers en een structurele verandering van de manier waarop zorg wordt geleverd en daarmee ook hoe de zorg wordt georganiseerd”, zegt een lid raad van bestuur in de ziekenhuiszorg. “Hierbij is een belangrijke leidende rol weggelegd voor het bestuur. Wisselingen in de samenstelling van dit bestuur betekenen (te) vaak stagnatie, koerswijziging en daarmee verlies van intern draagvlak om de verandering aan te gaan. Bestuurlijke continuïteit over een langere periode is om deze reden essentieel.”

Impact van besluiten

Er is tijd nodig om verbinding te maken met de core business, en om continuïteit te waarborgen met echte betrokkenheid, zegt een bestuurder in de ziekenhuiszorg. Daarnaast is het volgens hem nuttig om met enige regelmaat ook de consequenties van besluiten te ervaren. Deze mening wordt gedeeld door een rvt-lid, “en om dit te realiseren heb je zeker zeven jaar nodig.”

Op de winkel passen

Bestuurder en medisch specialist in de ziekenhuiszorg ziet korte zittingstermijnen in de praktijk telkens ontvouwen tot periodes van ‘op de winkel passen’. “Met weinig fantasie worden er eenvoudige bezuinigingsrondes opgelegd zoals parkeertarieven verhogen en goedkopere handdoekjes en goedkopere handenalcohol.” Het is volgens deze bestuurder een belangrijke verklaring voor de financiële krapte in ziekenhuizen, “bestuurders staan en gaan niet voor hun organisatie.”

Toetsen en screenen

Waarom vervullen bestuurders zo kort hun functie? CIO en manager ICT werkzaam in het ziekenhuis, is voorstander van een betere screening vooraf. “Er behoort een kwaliteitstoets te zijn voordat mensen in dit soort functies wordt toegelaten.” Om aangerichte schade door niet functionerende bestuurders te voorkomen.

Old boys network

Volgens een medisch specialist in de ziekenhuiszorg, ligt het probleem niet enkel bij de korte zittingstermijnen. Het ons-kent-ons-netwerk is evengoed bepalend in het functioneren van bestuurders. “Ze lijken allemaal op elkaar en delen hetzelfde oude wereld gedachtengoed. Die groep doet er alles aan om hun positie te beschermen en nieuwkomers te ontmoedigen en buiten te houden.”

Meer van hetzelfde maar wel langer op één plek is dan ook niet het antwoord. “Om echte transformatie te bewerkstelligen is een frisse wind nodig; niet weer meer van hetzelfde; maar mensen uit bv bedrijfsleven die de boel kunnen opschudden en vanuit de maatschappelijke opdracht die er ligt de sector in beweging kunnenbrengen.”

1 REACTIE

  1. Artikel uit mijn hart gegrepen. Al jaren een doorn in het oog. Voor het “doorbreken” van een cultuur in een ziekenhuis is naar mijn overtuiging een lange zittingstermijn nodig met krachtig leiderschap.
    Sinds mijn aanstelling in 1999 heb ik bijgehouden welke bestuurders er langs zijn gekomen. In totaal 25. Het behoeft geen nadere uitleg denk ik.
    – Kees Kostense
    – Gerard Boogaerts
    – Joep vd Brink
    – Bouwman
    – v Opdorp
    – Schuitevoerder
    – Broertjes
    – v Alphen
    – Vermeulen
    – Olav Bouhuys
    – Rob Zomers
    – Hans Simons
    – Pieter Vierhout
    – Huybert Van Eck
    – Bert Vos
    – Rinus v Riel
    – Claudia Brandenburg
    – Willem Geerlings
    – Lisette vd Velde
    – Jolanda de Vries
    – Marten Kroese
    – Linda Kemink
    – Pieter de Kort
    – John Taks

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.