Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ultrasound maakt uitwendig onderzoek vaatziekten mogelijk

Bert Bukman
Aan de TU Delft is elektronische technologie ontwikkeld op basis van ultrageluid. Hiermee kan de stroming in slagaders realtime in beeld worden gebracht. Dit meldt het nieuwe platform QruxxTech.
ultrasound

Ultrasound is de techniek waarbij de binnenkant van het lichaam in beeld wordt gebracht door geluidsgolven het lichaam in te sturen. De nieuwe variant die nu aan de TU Delft is ontwikkeld, maakt het mogelijk om zeer snel achter elkaar driedimensionale beelden te maken, aldus QruxxTech.

Het aantal beelden kan oplopen tot duizend per seconde. Op die manier wordt de stroming van het bloed in slagaders, zoals de halsslagader, zichtbaar. Hierdoor is uitwendige screening op mogelijke vaataandoeningen mogelijk.

Hartonderzoek via slokdarm

De innovatie is het resultaat van een samenwerkingsverband van de TU Delft en het Erasmus MC. Volgens Martin Verweij van de TU Delft legt de nieuwe techniek de basis voor een volgende generatie ultrasound-apparaten. Deze moeten een real-time, driedimensionale visualisatie van verschillende organen mogelijk maken.

‘In het onderzoek hebben we ook de zogenoemde geminiaturiseerde transesofageale echocardiografie (TEE) meegenomen. Dit betreft hartonderzoek via de slokdarm,’ aldus Verweij op QruxxTech.

Opsporen prostaatkanker via ultrasound

De nieuwe technologie van de TU Delft past in een trend. Eerder ontwikkelden onderzoekers van de TU Eindhoven en het Amsterdam UMC bijvoorbeeld een nieuwe methode voor het opsporen van prostaatkanker met behulp van ultrasound.

Met deze techniek kunnen artsen de plek van een tumor in de prostaat nauwkeurig vaststellen. De tumoren zijn herkenbaar vanwege een afwijkend patroon van de bloedvaatjes. Ook verwachten de onderzoekers aan dit patroon te kunnen zien hoe agressief de kanker is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.