Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘UMC-bestuurders verdienen het meest’

Mark van Dorresteijn
Bestuurders van academische ziekenhuizen krijgen gemiddeld het hoogste brutosalaris, rijden de duurste leaseauto en ontvangen de hoogste bonus. Dat blijkt uit een onderzoek naar de inkomens van 1175 zorgbestuurders over 2008 door PCkwadraat in samenwerking met Zorgmarkt.
‘UMC-bestuurders verdienen het meest’

Zorgbestuurders verdienden een gemiddeld brutojaarsalaris – inclusief vakantiegeld en bonussen en ontslagvergoedingen – van 131.000 euro. Qua salaris voeren bestuurders van academische ziekenhuizen de ranglijst aan. Zij verdienden gemiddeld 219.000 euro. Onderaan staan de ‘overige aanbieders’ met 86.000 euro. Het hoogste salaris krijgt niet een ziekenhuisbestuurder, maar een ggz-bestuurder. Zijn salaris bedraagt 307.000 euro.

Bonussen

In totaal ontvingen tien procent van de bestuurders een bonus van gemiddeld 14.000 euro. De bestuurders in de categorie ‘overige aanbieders’ ontvingen gemiddeld 4.000 euro bonus. De top van de academische ziekenhuizen ontving bijna het achtdubbele en kreeg 30.000 euro. De hoogste bonus komt neer op een halve ton en viel in de categorie ‘gemengde aanbieders’ (instanties die meerdere zorgfuncties vervullen).

Leaseauto’s

De gemiddelde cataloguswaarde van een leaseauto in de zorg ligt op 44.000 euro. Ziekenhuisbestuurders zitten daar iets boven met gemiddeld 49.000. Academische ziekenhuizen staan het hoogst op de ranglijst en bieden leaseauto’s aan met een gemiddelde waarde van ruim zestigduizend euro. Een bestuurder uit de sector verpleging, verzorging en thuiszorg heeft de duurste auto. Hij rijdt rond in een leaseauto van 107.000 euro. Het slechtst af zijn de bestuurders in de categorie ‘overige aanbieders’ (maatschappelijke opvang, welzijn). Zij moeten zich behelpen met een leaseauto van gemiddeld 26.000 euro. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Bestuurders ziekenhuizen rijden duurste leaseauto’

Sint Franciscus Gasthuis werft met volgauto’s

OR hekelt ‘bonusauto’ ziekenhuisbestuur

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.