Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC Utrecht krijgt anderhalf miljoen voor kankeronderzoek

Biochemicus Michiel Vermeulen van het UMC Utrecht krijgt een ERC Starting Grant van anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar het aan- en uitzetten van genen, en hoe dit bijdraagt aan het ontstaan van kanker. Dit meldt het UMC Utrecht.
UMC Utrecht krijgt anderhalf miljoen voor kankeronderzoek

Michiel Vermeulen is groepsleider bij de afdeling Molecular Cancer Research te Utrecht en expert op het gebied van DNA-methylatie. DNA-methylatie bepaalt of genen aan of uit staan door ze chemisch aan te passen. Hoe deze chemische verandering precies leidt tot het aanzetten of uitschakelen van genen is echter onbekend. Vermeulen gaat via kwantitatieve massaspectrometrie op zoek naar de eiwitten die hiervoor zorgen.

Tumoren

In veel tumoren gaat het methyleren van DNA verkeerd. Zo worden verkeerde genen aan- of uitgezet, waardoor een cel bijvoorbeeld ongecontroleerd gaat groeien. Kennis van de betrokken eiwitten kan helpen bij de ontwikkeling van kankermedicijnen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Kankeronderzoek moet radicaal anders’

UMC’s krijgen 7,5 miljoen voor kankeronderzoek

Miljoenen voor kankeronderzoek

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.